Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Buncărul în care se ascunde Putin | "Știu că vom ajunge la prăpastia morții"

Buncărul în care se ascunde Putin | "Știu că vom ajunge la prăpastia morții"

Președintele rus se ascunde într-un buncăr aflat la mii de kilometri de Moscova atunci când decide să se izoleze.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2022   •   18:57

Facilitatea anti-atomică este situată în Altai, în sudul Siberiei, și este echipată pentru a asigura supraviețuirea "locatarilor" în cazul unui război nuclear, relatează Antena 3 CNN.

Între timp, se înmulțesc vocile care estimează că lumea se află, în prezent, mai aproape ca niciodată de prăpastia Apocalipsei nucleare.

Însuși președintele american Joe Biden a lansat un astfel de avertisment, după retorica agresivă din ultima vreme a omologului rus Vladimir Putin.

Și Valeri Solovei, politolog născut în Ucraina, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, crede că lumea riscă anihilarea nucleară, cu Putin la putere în Rusia, blocat într-un război în Ucraina pe care, aparent, nu-l poate câștiga prin mijloace convenționale.

Politolog rus: Putin nu-și permite să piardă și mai are doar două arme, iar una este cea nucleară

"Lumea se află acum, ca niciodată, foarte aproape de o apocalipsă nucleară (...) De ce se întâmplă asta şi cine e vinovat? Motivul are legătură cu președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, care vrea din ce în ce mai serios să demonstreze puterea unei arme nucleare. Până acum, este vorba despre o armă nucleară tactică. Sunt trei motive pentru care el face asta.

Primul este conceptual. În ultimii 25 de ani a avut loc revizuirea atitudinii față de un conflict nuclear. 

Al doilea motiv se referă la faptul că acum, în lume, se află la putere lideri care nu au trăit experiența unui război, nici măcar la o vârstă fragedă. Toți văd războiul ca pe ceva abstract și teoretic (...)

Putin nu-și poate permite să piardă în acest război, iar lui nu i-au mai rămas decât două arme. Prima este mobilizarea, dar aceasta nu ajută și, sincer, mă îndoiesc că va ajuta. A doua armă este demonstrarea puterii unei arme nucleare.

Președintele nu este în stare să privească situația adecvat şi să ia decizii adecvate. Eu știu că noi vom ajunge la prăpastia morții, nu am nicio îndoială, dar știu că vom putea trece peste asta, dar pentru asta trebuie să fim pregătiți moral pentru ce e mai rău şi să nu intrăm în panică", a spus politologul rus.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin buncar Altai Valeri Solovei
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close