Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Competiție off-road mascată ca "excursie turistică", de o firmă austriacă, în păduri protejate prin lege: "Nu au absolut nicio autorizație"

Competiție off-road mascată ca "excursie turistică", de o firmă austriacă, în păduri protejate prin lege: "Nu au absolut nicio autorizație"

O firmă din Austria face trasee off-road prin pădurile României, mascate sub forma unor circuite turistice nevinovate. Acest gen de excursii prin arii protejate sau parcuri naturale sunt interzise sau drastic restrânse în Austria, Elveția, Germania, din cauza agresivității lor asupra mediului. La noi însă, din cauza unor lacune legislative, totul este posibil.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   19:17

Acestea sunt o parte dintre maşinile care intră în pădurile României sub umbrela SuperKarpata Trophy. Totul este organizat ca o excursie turistică prin care străinii să poată vedea fauna şi flora ţării noastre de aproape. Este, de fapt, o competiţie off-road la care participă reprezentanţii a nouă ţări.

"Activitățile tip off-road au devenit, din păcate, o presiune constantă în ultimii ani în are naturale protejate, dar și în alte zone rurale, în care, datorită izolării, există un control mai redus din partea statului și, totodată, o acceptare și o tolerare, să spunem așa, din partea unor comunități rurale izolate, a căror membrii, de cele mai multe ori, consideră că astfel de activități sunt normale.", precizează Alin Moș, director Rezervația Munții Apuseni.

Comisia Nationala de Off-Road a notificat, de două ori până acum, organizatorii evenimentului în cauză, cu privire la faptul că nu sunt autorizați să deruleze o asemenea activitate și că, în aceste condiții, se poziționează în afara legii.

Oganizatorii spun însă că au primit autorizaţii la nivel local, ceea ce însă nu reprezintă o respectare a legii. Nici măcar administratorii pădurilor nu ştiu ce se întâmplă defapt, pentru că nimeni nu i-a întrebat.

Citește și: Mafia lemnului, atac devastator pe Valea Vaserului: cabană şi maşini incendiate, paznic sechestrat, un câine omorât şi zeci de focuri de armă

"Este foarte ilegal, nu au nicio autorizație din România, nu au absolut nicio autorizație, nu? Nici de la Federație, nici de la RomSilva, de la nimeni nu au. Nici de la jandarmi, deci nimeni nu știe de ei, nici Salvamontul, nimeni. Și toată zona este în arie protejată, Natura 2000.", atrage atenția Bogdan Constantinescu, preşedinte Comisia Naţională Off Road.

"Au o singură chestie de la Ministerul Turismului pentru că ei au mințit că sunt în expediție"

Oganizatorii susţin, însă, că au cerut învoire de la Ministerul Turismului.

Instituţia spune, într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, că nu are nimic împotriva unor activităţi care să promoveze obiectivele locale, atâta timp cât acestea au toate avizeze legale necesare.

"Au o singură chestie de la Ministerul Turismului pentru că ei au mințit că sunt în expediție. Și atunci au luat un fel de acord de la Ministerul Turismului. Dar este irelevant, și dacă ar fi așa, nu este de ajuns. Dacă faci expediție la mine în curte, îți trebuie și acordul meu.", spune Bogdan Constantinescu, preşedinte Comisia Naţională Off Road.

Acum, reprezentanțîi Agenției Naționale pentru Arii Protejate, Jandarmi, Salvamontisti și membrii cluburilor de off-road afiliate Federației Române sunt în alertă și ii caută pe participanții la competiția organizată de firma din Austria.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close