Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Ei vor destrămarea Rusiei și suferința poporului rus!" | Putin invocă potențialul nuclear al NATO în așteptarea armelor din China

"Ei vor destrămarea Rusiei și suferința poporului rus!" | Putin invocă potențialul nuclear al NATO în așteptarea armelor din China

În așteptarea armelor din China pentru războiul din Ucraina, președintele Vladimir Putin acuză NATO că plănuiește să distrugă Federația Rusă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   18:49

El a reluat teoria conform căreia Alianța Nord-Atlantică este parte la conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.

Potrivit liderului de la Kremlin, liderii statelor aliate vor să provoace Rusiei "o înfrângere strategică, astfel încât poporul rus să sufere".

"Ei au un singur scop: destrămarea fostei Uniuni Sovietice și a părții sale principale, Federația Rusă (...) Cum putem, în aceste condiții, să nu luăm în considerare potențialul lor nuclear?

Ei furnizează Ucrainei arme în valoare de zeci de miliarde de dolari, aceasta este o participare în sensul obișnuit", a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat.

Citește șiMoscova face lumină cu privire la planurile sale în Crimeea: "Este imposibil!"

SUA dețin informații conform cărora China ia în considerare trimiterea de ajutor militar letal Rusiei

"Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care va proceda, dacă va oferi asistență militară, dar dacă va merge pe această cale, asta va avea costuri reale pentru China", a spus Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Pe lângă mizele de ordin strategic-militar și politic pe care Rusia le urmărește în Ucraina, există și un interes economic major al Moscovei.

Într-o lume în care resursele energetice sunt din ce în ce mai puține, Rusia vrea să pună mâna pe o adevărată mină de aur.

Ucraina are a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din Europa, estimată la 1,1 trilioane de metri cubi. Aceste gaze se găsesc, în marea lor majoritate, în regiunea nord-estică a țării.

Miza economică a războiului Rusiei în Ucraina: gaze, petrol, cărbune, metale rare

Tot aici se duc lupte crâncene pentru cucerirea de teritorii. Petrolul este și el prezent în această zonă.

Chiar dacă Rusia are țiței din plin, vrea mai mult.

Zona Donbas este una foarte bogată în cărbune, iar în prezent rușii controlează mare parte din acest teritoriu.

De asemenea, aici se află depozite cu metale și minerale rare care se folosesc cel mai des în lume, într-o epocă în care se vorbește de criza de semiconductori

Valoarea estimată a acestor zăcăminte este de zece mii de miliarde de dolari.

Foto: Vladimir Putin la o ceremonie desfășurată la Moscova, de Ziua Apărătorului Patriei, pe 23 februarie 2023. Alături de președintele rus se află ministrul Apărării, Serghei Șoigu

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close