Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dr. Alice Grasu, recomandări utile pentru zilele caniculare: "Foarte important este ce mâncăm și cum ne hidratăm"

Dr. Alice Grasu, recomandări utile pentru zilele caniculare: "Foarte important este ce mâncăm și cum ne hidratăm"

Dr. Alice Grasu, managerul serviciului Ambulanță București-Ilfov, a oferit mai multe recomandări pentru a ne proteja de soare și căldură, mai ales că țara noastră se află sub mai multe avertizări meteo de caniculă și disconfort termic accentuat.

de Claudia Popovici    |    13 Iul 2023   •   18:51

Sunt zile de foc în România, iar potrivit serviciului Ambulanță București-Ilfov, apelurile la 112 care semnalează urgențe din cauza caniculei au crescut semnificativ faţă de săptămâna trecută.

Medicii fac apel la populație să se protejeze în aceste zile. În acest context, dr. Alice Gazu, managerul serviciului Ambulanță București-Ilfov, a reamintit câteva sfaturi utile, mai ales în aceasta perioadă cu disconfort termic accentuat. 

"Ziua de astăzi, ziua care încă nu s-a terminat pentru că la Ambulanță încă se sună, se sună foarte mult. A fost o zi grea, o zi în care s-a sunat mai mult decât în ultima săptămână. Chiar am făcut o comparație a numărului de apeluri de astăzi de dimineață, de la ora 7:00 până la ora 18:00 cu aceeași zi a săptămânii trecute și am constatat o creștere cu 22% a numărului total de cazuri. Cu 23% au crescut numărul de urgențe și au crescut chiar și acele cazuri în loc public cu 21%. În continuare se primesc apeluri pe numărul unic de urgență 112.

Colegii mei fac eforturi ca să managerieze, să rezolve la timp toate aceste apeluri, mai ales când vorbim de urgențele de cod Roșu și de Cod Galben.

Dr. Alice Grasu, recomandări utile pentru zilele caniculare 

În primul rând să nu stăm afară perioade lungi de timp în căldură, să nu avem expuneri voluntare la soare în intervalul 11-18, să nu facem efort în căldura de afară, să nu facem sport nici măcar la această oră nu se poate face sport afară pentru că este foarte cald.

Foarte important este ce mâncăm și cum ne hidratăm. În această perioadă se vor consuma minimum 1,5- 2l de apă, ceaiuri mai puțin îndulcite la temperatura camerei, sucuri naturale fără conservanți.

Se va evita consumul de băuturi alcoolice, de băuturi cu conținut ridicat în cofeină și de băuturi foarte dulci. Toate aceste categorii cresc diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Este foarte important să avem mare grijă de persoanele dependente de noi și care sunt și foarte expuse în această perioadă.

Și aici vorbim de sugari, copii mici, persoane de vârsta a treia persoane cu afecțiuni cronice și persoane cu dizabilități. Aceștia vor trebui ținuți în incinte ventilate corect, hidratați la timp, fără să așteptăm să apară senzația de sete.

Sugarii vor fi alimentați la cerere, nu după orar fix. În această perioadă nu se va face diversificare a alimentației la sugar nu se vor introduce alimente noi în zilele caniculare. Atenție, mare atenție nu lăsăm nici măcar pentru câteva minute copiii în mașini atunci când coborâm la magazin la cumpărături.

La fel, nici animalele de companie. Creste foarte repede temperatura într-o incintă închisă poate crește chiar cu grad pe minut și în câteva minute vorbim de o temperatură de nesuportat", a spus dr. Alice Grasu, managerul serviciului Ambulanță București-Ilfov, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close