Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Exclusiv. Cum se desfăşoară un exerciţiul militar de căutare a minelor din Marea Neagră

Exclusiv. Cum se desfăşoară un exerciţiul militar de căutare a minelor din Marea Neagră

România se pregătește pentru orice scenariu sumbru pe Marea Neagră. Militarii fac exerciții ample de contracarare a unui atac în zona costieră a României, dar și pe Dunăre. În același timp fac misiuni pentru a căuta mine marine în apele Mării Negre. O echipă News Hour With CNN a luat parte la o astfel de misiune și a coborât cu scafandrii detonatori pe mare.

Exclusiv. Cum se desfăşoară un exerciţiul militar de căutare a minelor din Marea Neagră
Sursa foto: Twitter/ Naval News
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2022   •   20:54

Echipajul de pe Puitorul de mine și plase are misiunea în aceste zile de a descoperi minele marine desprinse de furtuni din apropierea portului Odesa. Mine care au început să ajungă aproape de țărmul României.

În mod permanent, pe punte pe toată durata deplasării sunt cel puțin doi observatori care se uită în larg, în momentul în care văd un obiect neidentificabil anunță imediat comandantul.

Mina, fiind de dimensiuni mici, poate fi detectată vizual la distanță foarte mică. Ea trebuie raportată din timp de serviciul special al bordului navei. Din momentul în care alarma sună, comandatul căuta să evite brusc mina. Echipele de scafandrii detonatori sunt anunțate, iar bărcile de mare viteză, coborâte pe mare.

Cu o ambarcațiune rapidă, scafandrii militari merg în larg pentru a identifica acel obiect și a vedea dacă este o mină și ea trebuie detonată.
Ei se apropie foarte ușor de acea mină, astfel încât să nu producă o explozie nedorită.

Așa au făcut la începutul acestei săptămâni, atunci când o mină a fost semnalată de un navigator și detonată în siguranță.
Amenințarea este una reală, iar România are obligația de a menține securitatea pe culoarele de nagivare în Marea Neagră. Aplicăm proceduri specifice de intercațiune cu forțe care aparțin federației ruse sau cu alte nave guvernamentale aparținând altor forțe străine, asigurăm siguranța. Pentru asta, forțele navale fac și exerciții de contracarare a posibilelor atacuri.

Nave militare, lansatoare de rachetă de coastă, un detașament de scafandri și o companie de infanterie marină se antrenează în Marea Neagră dar și pe Dunăre. Prioritatea comandatului este respingerea atacului concomitent cu menținerea vitalității navei. Exercițiile au loc până la data de 8 aprilie.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close