Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Facturile la energie, o povară pentru spitalele din România | Pacient: "Este dezastru! Nu știu ce au de gând să facă cu noi"

Facturile la energie, o povară pentru spitalele din România | Pacient: "Este dezastru! Nu știu ce au de gând să facă cu noi"

Facturile uriașe la energie sărăcesc spitalele din Bucureşti. Medicii se tem că nu vor mai putea asigura tratamentele vitale ale bolnavilor din cauza preţurilor uriașe de la utilități.

Facturile la energie, o povară pentru spitalele din România | Pacient: "Este dezastru! Nu știu ce au de gând să facă cu noi"
Sursa foto: Captură video Antena 3
de Claudia Popovici    |    26 Sep 2022   •   19:03

Spitalul de Urgenţă Sf.Pantelimon din Bucureşti a primit facturi de aproximativ jumătate de milion de lei.

Spitalul Bagdasar Arseni a primit o factură de aproximativ 300 de mii de lei. Însă unele unități medicale de urgență au costuri şi mai mari.

La Spitalul de Urgenţă Sf Pantelimon facturile au crescut cu peste 30% , astfel că unitatea medicală a primit facturi de aproximativ jumătate de milion de lei.

"Nu știu ce au de gând să facă cu noi"

Pacienţii care au nevoie periodic de îngrijiri medicale se gândesc cu groază la ce va fi la iarnă, dacă unitățile medicale nu-şi vor putea acoperi costurile.

"Zice să te mai îmbraci cu o haină, aici în spital", spune o pacientă.

"Nu știu ce au de gând să facă cu noi", mai spune o altă pacientă.

"Un dezastru pentru că dacă pacienţii deja fiind cu probleme, dacă le mai oferim şi frig, unde ajungem. Nu este corect şi nu este normal ca pacienţii să nu aibă apă caldă şi căldură", mai spune cineva.

"Nici nu pot să îmi închipui așa ceva, vă dați seama că va fi foarte greu. Sunt mulţi bolnavi, mulţi trăiesc la limita subzistenței", mai spune un alt pacient. 

Ce sumă are alocată un pacient

"Suma alocată pentru un pacient în spitalul nostru este de 1.600 care se înmulțește cu un indice de complexitate al cazului, nu este suma efectivă, ci suma de la care se pornește. 

Cu bugetul din momentul de faţă suntem la limită. Dacă va rămâne acest buget, nu știu cum ne vom descurca la iarnă, când facturile vor fi foarte mari.

Există medicamente la care prețul a crescut de 5 ori sau mai mult", spune Sorin Socea, manager Spitalul Pantelimon.

Unele spitale spun că vor schimba becurile cu unele economice.

"Va trebui să fim extrem de atenți pentru că, consumul de energie electrică se plătește din banii de la CAS şi plătind utilitățile suntem nevoiți să scădem de la altele, cum ar fi medicamente sau alte servicii", spune Corneliu Toader, manager Institutul de Neurologie.

Ministrul Sănătăţii crede însă că măsurile luate de Guvern sunt suficiente pentru a sprijini spitalele să treacă cu bine peste iarnă.

Ministerul Sănătății a alocat 11.650 de mii de lei unităților de primiri urgențe din București, după ce au semnalat că au rămas fără buget. 

×
Subiecte în articol: facturi energie şi gaze spitale
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close