Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Nu se simte nicio ieftinire": Plafonarea adaosului comercial, abia resimțită de români | Guvernul vrea prelungirea măsurii

"Nu se simte nicio ieftinire": Plafonarea adaosului comercial, abia resimțită de români | Guvernul vrea prelungirea măsurii

Guvernul ia în calcul prelungirea plafonării prețurilor la alimente și extinderea listei cu produse de bază. Între timp, inspectorii antifraudă descoperă magazine cu adaos comercial dublu, iar românii se plâng că nu simt nicio ieftinire la coşul de cumpărături.

de Claudia Popovici    |    06 Oct 2023   •   18:58

La mai bine de două luni de la introducerea măsurii de plafonare a prețurilor la alimente și extinderea listei cu produse de bază, inspectorii antifraudă descoperă magazine care aplică adaos comercial dublu față de cel permis și anunță mai multe controale la toți operatorii.

Între timp, oamenii spun că per total nu observă ieftinirea. Raportul dintre prețurile alimentelor și venituri este disproporționat, spun românii. Plafonarea adaosului comercial este cu greu resimțită de români la raft. Lista cu cele 14 produse de bază pare insuficientă.

"Nu se simte deloc, pentru că pensiile nu au mai crescut cu nimic", spune cineva.

"Am luat fructe în primul rând roșii, mezeluri, brânză pe care am dat 20 lei", mai spune cineva.

"Nu se simte absolut nimic. Nu se simte nicio ieftinire", mai spune o femeie.

"Pentru banii noștri, dacă ei ridică prețurile și noi, cu o pensie de mizerabilă de 1.000, ce facem", mai spune o pensionară.

Unele supermarket-uri nu aplică măsura plafonării adaosului comercial

În plus, în unele supermarket-uri prețurile sunt neschimbate. În același magazin, prețul unui sortiment de pulpe de pui, de exemplu, este la fel ca înainte de plafonare.

Alte produse sunt chiar mai scumpe. Făina ne costă mai mult. Autoritățile spun că monitorizează situația. Guvernul are în plan o nouă întâlnire cu procesatorii și retailerii programată pentru săptămâna viitoare, atunci când va discuta o posibilă prelungire a perioadei de plafonare.

Autorităţile anunţă controale la toate supermarketurile

Lista cu produsă de bază ar putea fi mai lungă

"Dorim ca produsele care vor fi introduse să nu existe riscul să nu fie pe raft, adică să nu creăm o penurie asupra produselor care vor fi introduse în această ordonanță. Cred că ordonanța prin care noi am dat-o privind plafonarea adaosului comercial 67/2023 și-a produs deja efectele și în continuare își produce efectele. Așa cum știți, eu săptămânal merg în supermarket-uri să mă asigur că aceste produse sunt pe raft și că prețurile sunt corecte", a spus la Antena 3 CNN ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu.

"Ar fi o idee foarte bună. Vă dați seama că toți ne dorim prețuri cât mai mici, având în vedere că salariile sunt cum sunt", spune o femeie.

Inspectorii antifraudă au descoperit un mare retailer care practică un adaos comercial de 42%, dublu față de cel prevăzut de ordonanță. Autoritățile spun că vor continua să facă verificări la toți comercianții.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close