Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul, ameninţat cu procese dacă profesorii vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor: "Este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților"

Guvernul, ameninţat cu procese dacă profesorii vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor: "Este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților"

Profesorii amenință autoritățile cu procese dacă vor fi obligați să se testeze pe banii lor. Liderii de sindicat spun că dascălii nu vor plăti pentru eșecul campaniei de vaccinare. „Vom da statul în judecată fără nicio discuție. Angajatorul trebuie să își facă obligația până la capăt față de lucrătorii săi", spun liderii sindicali din învățământ.

Guvernul, ameninţat cu procese dacă profesorii vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor: "Este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    16 Sep 2021   •   19:16

Spiritele s-au încins după ce premierul Florin Cîţu a declarat că profesorii care nu își permit să se testeze se pot vaccina gratuit.

Întrebată ce vor face cadrele didactice în acest context, Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spune că guvernul comite o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă.

„Ceea ce a spus domnul Cîţu, premierul României este o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă. Pentru că atât vaccinarea cât și testarea reprezintă o măsură pentru sănătatea securitatea și igienă în muncă așa cum este prevăzut în Legea 319/ 2006 în Codul Muncii, în contractul colectiv la nivel de sector activitate învățământ preuniversitar și se spune foarte clar că nicio astfel de măsură nu trebuie să comporte în nicio situație obligații financiare pentru lucrători", a explicat Cornelia Popa Stavris.

„Vom statul în judecată fără nicio discuție”

Întrebată ce va face dacă măsura se va aplica iar profesorii vor fi obligați să se testeze pe banii lor, aceasta a spus că fără nicio discuție va da statul în judecată.

„Vom statul în judecată fără nicio discuție pentru că este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților din învățământ de a alege să se vaccineze, să se testeze. Angajatorul trebuie să își facă obligația până la capăt față de lucrătorii săi.

Aducem la cunoștință opiniei publice că domeniul educației este la vârf cu procentul și depășește chiar obiectivul pe care Guvernul României şi l-a asumat. Guvernul României și-a asumat în martie 2021 obligația de a vaccina 70% din populație.

„Toate condițiile trebuie asigurate pentru bunăstarea intelectuală a copiilor şi starea de bine a tuturor”

Faptul că acest obiectiv nu a fost implementat, nu a fost asumat total fără măsuri de convingere, de lămurire nu a avut clar indicatori specifici pentru realizarea acestui obiectiv, a condus la un eșec a acestei campanii de vaccinare.

În învățământ în acest moment avem un procent de peste 60% personal angajat vaccinat şi în rest persoane care nu se pot vaccina ca urmare a anumitor afecțiuni care nu permit vaccinarea şi alții care au făcut de curând COVID-19 deci nu este nevoie deoarece au anticorpi.

Considerăm că măsura cea mai importantă este aceea de a asigura igiena, testarea atât a elevilor cât şi a profesorilor și angajaților din învățământ, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de calm, cu toate condițiile asigurate pentru bunăstarea intelectuală a copiilor şi starea de bine a tuturor", a spus Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: guvern vaccinare profesori testare
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close