Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Interlopul român "Rechinul", la un pas de a fi extrădat din Mexic: "Un judecător a refuzat să-i acorde protecţie"

Interlopul român "Rechinul", la un pas de a fi extrădat din Mexic: "Un judecător a refuzat să-i acorde protecţie"

Celebrul interlop român "Rechinul" este la un pas de a fi extrădat din Mexic. Un judecător a refuzat astăzi să-l elibereze din închisoare.

de Carmina Pricopie    |    12 Ian 2024   •   21:52

Avocaţii lui Florian Tudor, zis și "Rechinul" apelaseră la o procedură judiciară specială, prin care au cerut protecţia justiţiei şi punerea în libertate. Apărătorii invocaseră lipsa avizului de extrădare al Ministerului de Externe din Mexic.

Doar hârtia oficialilor ministeriali mai lipseşte pentru ca Rechinul să fie trimis în România.

"Un judecător a refuzat să-i acorde protecţie presupusului lider al bandei Riviera Maya, Florian Tudor", a fost ştirea care a deschis toate jurnalele în Mexic şi a ţinut prima pagină a ziarelor.

Citește și: Capul mafiei române din Mexic a fost trimis în judecată de DIICOT. "Rechinul" Florian Tudor a provocat criza din Cancun și a ordonat asasinarea unui partener

Judecătorul i-a refuzat străinului protecția justiției, deoarece, potrivit acestuia, legea nu prevede nicio consecință pentru faptul că Ministerul nu se pronunță în termen de 20 de zile, în condițiile în care un judecător și-a dat deja avizul juridic în acest caz.

Florian Tudor a încercat din nou să iasă din închisoare, apelând la o procedură specială prevăzută în Mexic.

Avocaţii săi au invocat că la dosar nu a venit în timpul solicitat de 20 de zile răspunsul Ministerului de Externe al ţării în care este deţinut. Astfel au cerut protecţia judecătorului şi punerea în libertate.

Pe 8 iunie, anul trecut, un judecător de control al Centrului Federal de Justiție Penală atașat la închisoarea de maximă securitate din Altiplano a emis un aviz prin care certifica faptul că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația internațională în materie de extrădare pentru predarea lui Florian Tudor în România și a dispus trimiterea dosarului la Ministerul Afacerilor Externe în vederea luării unei decizii.

Doar că, nici până acum oficialii de la Externe din Mexic nu au semnat pentru extrădarea românului.

"Ştiu foarte bine că totul e controlat de securitate şi de americani", asta spunea românul Florian Tudor în 2021, cu puţin timp înainte de a fi arestat de autorităţile din Mexic.

Autorităţile mexicane l-au capturat cu mari eforturi pe Florian Tudor

Autorităţile mexicane l-au capturat cu mari eforturi, la presiunea autorităţilor americane şi în ciuda corupţiei. De mâini şi de picioare l-au scos în mai 2021 forţele de securitate pe Florian Tudor, zis Rechinul chiar din sediul Procuraturii Generale din Ciudad de Mexico.

Agenţii federali aveau o cerere de arestare şi extrădare din partea României pentru şantaj. Iar numele său era legat de multe operaţiuni ilegale de clonări de carduri.

Se vorbea la vremea respectivă de faptul că banda pe care o conducea Rechinul, sau "El Tiburon" în spaniolă, ar fi furat de la turiştii veniţi în Mexic sute de milioane de dolari. Cel mai mare prejudiciu înregistrat vreodată pe mapamond de o grupare criminală specializată în fraude de tip skimming.

Iar, anul trecut, autorităţile mexicane au reuşit aducerea în Ciudad de Mexico a celui despre care se spune că era şeful lui Florian Tudor. Mihai Alexandru Preda. Un alt român, adus în februarie 2023 din Polonia. Şi el şi Florian Tudor erau în atenţia FBI de mulţi ani. În 2019 se făcuseră şi percheziţii acasă la Florian Tudor, după asasinarea în 2018 a unui alt român stabilit în Mexic, Sorin Constantin Marcu.

Dar, presa de acolo vorbea despre altceva. Despre agenţi federali cumpăraţi de doljean, o întreagă reţea care-l proteja, formată din judecători, politicieni, procurori, oameni de afaceri.

Acum, Rechinul este în cea mai bine păzită închisoare din Mexic: Altiplano. Puşcăria de maximă siguranţă din care a evadat El Chapo şi care are în custodie cei mai de temut traficanţi din Sinaloa.

×
Subiecte în articol: rechinul interlop proces extradare Mexic roman
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close