Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Anunţurile Băncii Naţionale pentru toţi românii care au credite

Anunţurile Băncii Naţionale pentru toţi românii care au credite

După un an de lovituri puternice pentru românii cu credite la casă, ROBOR şi IRCC, indicii în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, ar putea să scadă sau măcar să se stabilizeze.

Anunţurile Băncii Naţionale pentru toţi românii care au credite
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2023   •   19:29

Oficialii Băncii Naţionale spun că unele rate au început deja să aibă un trend descendent, însă nu semnificativ. Scăderile ratelor nu vor fi la fel de rapide cum au fost creşterile.

Indiferent de moneda cu care a fost luat creditul, românii plătesc rate aproape duble faţă de anul trecut. ROBOR, indicele în funcţie de care se calculeză unele credite cu dobândă variabilă în lei, pare să se stabilizeze. A scăzut în ultima jumătate de an cu 1 procent.

"Nu este această scădere atât de semnificativă pentru că ştim că anii trecuţi era ROBOR 1%, 2%, şi aceste procente făceau ca ratele să fie mult mai mici. Nu cred că există posibilitatea unor scăderi mai consistente", spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Citeşte şi: ROBOR 20 aprilie 2023. Indicele bancar la trei luni, în scădere

IRCC-ul, indicele în funcţie de care se calculează creditele începând cu anul 2019, are o întârziere faţă de ROBOR şi momentan variază de la un trimestru la celălalt.

Românii se gândesc acum de două ori înainte să ia un credit. Unii dintre ei au recurs la varianta dobânzii fixe pentru că este mai sigură. Alţii au renunţat complet la idee.

Analiştii internaţionali susţin că problema ratelor de referinţă ridicate va rămâne, însă, chiar dacă inflaţia va scădea. Băncile Centrale nu vor să rişte o regresiune, aşa că vor mai aştepta până spre finalul anului pentru a scădea dobânzile.

×
Subiecte în articol: dobanda IRCC robor rate credite
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close