Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Istoricul Adrian Niculescu, despre vizita Regelui Charles al III-lea în România: "Este un lucru benefic"

Istoricul Adrian Niculescu, despre vizita Regelui Charles al III-lea în România: "Este un lucru benefic"

Istoricul Adrian Niculescu a comentat vizita Regelui Charles al III-lea în România şi dezvăluit motivele care l-au făcut pe monarh să aprecieze şi în final să declare că iubește ţara noastră alături de cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iun 2023   •   19:47

Președintele Klaus Iohannis l-a primit în cadrul unei ceremonii oficiale pe Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni, acolo unde monarhul Marii Britanii şi-a început discursul în limba română şi a citat din Mihai Eminescu.

Regele Charles al III-lea a început vineri prima călătorie oficială în străinătate după ceremonia de încoronare. Este prima vizită a regelui Charles în România după încoronarea sa ca monarh al Marii Britanii și a doua vizită externă de după încoronare.

 Adrian Niculescu, istoric,cercetător şi profesor a comentat acest eveniment şi beneficiile aduse României cu acest capital de imagine.

"Evident că n-am putut să nu fiu impresionat de încercarea lui de a vorbi în limba română la început și apoi citatul scurt din Eminescu. Foarte frumos.

Regele Charles este un tradiționalist. Este o persoană care este atrasă de bizanț, ortodoxie. Este atras de zona asta ecologică tradiționalistă, fiindcă ecologia are cam două componente, una este mai tradiționalistă. El este în zona asta din punct de vedere arhitectonic și al tuturor valorilor de patrimoniu.

Evident că cere respectarea lor. Îi place, dacă vreți, iertați-mi cuvântul, îi place înapoierea României. Adică el nu vrea autostrăzi, a preferat probabil nişte căruțe cu cai pe un drum bătut. Este un tradițional.

Asta este dovada lipsei de progres a României din ultimii 200 de ani. Ca să fie foarte clar, o spun că istoric și o spun cu responsabilitate. Să avem astfel de atitudini de ăstea paseiste, da fiindcă el spune a pierdut Anglia prin modernizare.

Citeşte şi: Imagini de la dineul dat cu ocazia vizitei în România a Regelui Charles al III-lea

Vizita este foarte semnificativă. Mai mult decât ce a spus acolo este faptul că a ales România ca prima destinație în afara Regatului Unit, după încoronare, ceea ce este un lucru remarcabil.

E prima sa vizită, chiar dacă este o vizită privată. Ne gândim însă că e o vizită de 5 zile, ceea ce este mult. Deși va merge mai departe, înțeleg că va merge în Grecia, unde se va întâlni cu soția sa. Va merge apoi în Kenia. Două țări de care Marea Britanie este istoricamente legată. Marea Britanie nu este istoricamente legată atât de România cât este de, hai să spunem adevărul de Africa, de Kenia, de Africa de Sud sau de Grecia.

Dar legătura o face el, adică Charles este omul de legătură fiindcă își valorifică toate legăturile sale anterioare. El a fost sensibil și sensibilizat la chestiunile românești, de câțiva români importanți de acolo.

L-aș numi aici pe arhitectul Șerban Cantacuzino, care este fiul marele arhitect Geme Cantacuzino. El era președintelui Fain Arts Comision în Anglia înainte de '89. Deci, iată, sunt persoane importante care au contribuit la apropierea lui față de România.

Deci să nu dăm o exagerată importanță. Are doar o chestiune afectivă. Este importanța lui afectivă pentru el legătura afectivă este strict personală. E pentru el, iar pentru noi este o lovitură de imagine, ca să spunem exact. Este un câștig foarte mare pentru imaginea destul de nu prea grozavă a lumii românești. Foarte bine că el ne ajută în toate felurile pe care le putem imagina. Deci este un lucru benefic de care trebuie să ne bucurăm cu toții", a spus  Adrian Niculescu, istoric,cercetător şi profesor la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Charles al III-lea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close