Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Revoltele din Kazahstan: Autoritățile au deschis focul asupra protestatarilor pașnici în cel mai mare oraș din țară

Revoltele din Kazahstan: Autoritățile au deschis focul asupra protestatarilor pașnici în cel mai mare oraș din țară

Torokul Doorov, directorul Radio Europa Liberă Kazahstan, a prezentat la News Hour with CNN ultimele informații despre protestele care au însângerat această țară.

Revoltele din Kazahstan: Autoritățile au deschis focul asupra protestatarilor pașnici în cel mai mare oraș din țară
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Ian 2022   •   19:43

Dorov a spus că forțele de ordine au deschis focul la Almati, joi după-amiază, asupra protestatarilor non-violenți.

"Joi după-amiază s-au auzit focuri de armă. S-a deschis focul asupra celor câteva sute de oameni care protestau pașnic în centrul orașului Almati. Protestatarii strigau 'nu suntem teroriști'.

A fost un fel de răspuns al oamenilor, după ce președintele (Kassim Tokaiev) a spus cu o zi înainte că protestatarii sunt 'teroriști' și a cerut ajutor din partea Moscovei.

Cele mai noi informații de la poliția din Almati spun că aproximativ 20 de persoane au fost ucise, joi dimineață, în timp ce încercau să intre în clădirea primăriei.

Televiziunea de stat a transmis că 12 polițiști au murit în timpul nopții, în încleștări cu protestatarii. Peste 250 de polițiști ar fi fost răniți. De atunci, nu am mai primit informații oficiale (...) S-a vorbit de 2.000 de persoane arestate, dar nu avem cum să verificăm, pentru că nu există informații oficiale de la minister.

Protestele din Kazahstan: Oamenii s-au săturat de sărăcie și de corupție

În ceea ce privește trupele rusești, jurnaliștii noștri nu au putut confirma prezența lor în țară, dar agențiile de presă ruse au semnalat prezența lor în Kazahstan (...) Au menționat joi că principalul lor scop este de a stabiliza situația în țară, că sunt 'forțe de menținere a păcii' care apără clădiri guvernamentale și obiective militare (...)

Mișcările de protest au pornit ca o revoltă a muncitorilor din industria combustibililor, dar acesta a fost doar unul dintre motive. Oamenii sunt disperați după ani de zile de conducere coruptă. Nu au fost alegeri libere în această țară, oamenii s-au săturat, într-un final de conducerea autoritară și de lipsurile din această țară"", a precizat  Torokul Doorov.

Aflat la Praga, el a spus, la Antena 3, cum reușește să obțină informații de la fața locului, în condițiile în care internetul în Kazahstan funcționează sporadic sau deloc, fiind întrerupt de autorități, ca parte a măsurilor de reprimare a revoltelor.

Potrivit lui Doorov, internetul a funcționat cu intermitențe, joi, în capitala Nur-Sultan.

În aceste condiții, este contactată, de la Praga, o persoană aflată în Kazahstan, care, la rândul său, contactează alte persoane care au informații.

Aparent, telefoanele funcționează în țară, însă doar intern, și nu pot fi efectuate apeluri internaționale.

×
Subiecte în articol: kazahstan Torokul Doorov
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close