Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mâncarea, din ce în ce mai scumpă pentru români. Cu cât a crescut prețul alimentelor

Mâncarea, din ce în ce mai scumpă pentru români. Cu cât a crescut prețul alimentelor

Plătim pe mâncare tot mai mult şi tot mai mult şi nu ştim unde vom ajunge. Preţurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Nu doar la noi, ci în toată lumea.

Mâncarea, din ce în ce mai scumpă pentru români. Cu cât a crescut prețul alimentelor
Sursa foto: Gettyimages
de Sergiu Cora    |    03 Iun 2021   •   18:24

Datele sunt furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură care măsoară periodic modificările de preţ pentru coşul de alimente. Am ajuns în această situaţie din cauză că s-a scumpit tot ce înseamnă materie primă.

Preţul cerealelor a crescut cel mai mult, respectiv, cu 36,6% faţă de luna mai a anului trecut. Cel mai mult a crescut preţul porumbului care aproape că s-a dublat.

Uleiurile vegetale s-au scumpit cu aproape 8 procente iar preţul zahărului s-a ridicat cu 6,8%. Carnea şi laptele au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţ cu 2,2 respectiv 1,8 la sută.

Astfel, aceste scumpiri au efecte directe asupra noastră - buzunare sau coşuri de cumpărături din ce în ce mai goale. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre acest subiect, la News Hour with CNN.

"Pentru noi românii, este foarte dificil. Spun lucrul acesta pentru că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută, în ultima perioadă, dacă urmărim statistic, numărul șomeriflor a crescut, cantitatea vândută a scăzut și nu este o problemă doar în România, este o problemă generală.

Pe de-o parte, fiecare stat își face o protecție din acest punct de vedere și atunci exporturile scad în procent și apare o ofertă mai mică pe fondul unei cereri mai mari (...) Ar trebui să intervenim cu politici realizate de Ministerul Agriculturii, în strânsă legătură cu producătorii (...) Seceta de anul trecut conduce la scumpirile de anul acesta", a explicat Dragoș Frumosu, pentru Antena 3.

Raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură anunță că:

  • cel mai ridicat nivel al preţurilor alimentelor din ultimii 10 ani
  • preţul cerealelor +36.6%
  • preţul porumbului +89,9%
  • preţul uleiurilor vegetale +7,8%
  • preţul zahărului +6,8%
  • preţ carne +2,2%
  • preţ lactate +1,8%
     

×
Subiecte în articol: alimente preturi mancare cresteri scumpiri
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close