Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Medicul infecţionist Vishnu Chundi, interviu la News Hour with CNN: "Această nouă variantă schimbă lucrurile"

Medicul infecţionist Vishnu Chundi, interviu la News Hour with CNN: "Această nouă variantă schimbă lucrurile"

Varianta Delta a coronavirusului dă peste cap planurile tuturor naţiunilor de pe planetă. În SUA, specialiştii se aşteaptă ca până la jumătatea lui iulie, această tulpină să devină dominantă pe continent.

Medicul infecţionist Vishnu Chundi, interviu la News Hour with CNN: "Această nouă variantă schimbă lucrurile"
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2021   •   18:47

Preşedintele Grupului de combatere a infecției cu Coronavirus din zona Chicago Illinois, medicul Vishnu Chundi, ne-a dat un interviu în exclusivitate despre noua mutație.

În opinia specialistului singura protecţie ne-o oferă imunizarea prin vaccinare, care însă nu ne ferește de contractarea virusului ci de dezvoltarea unei forme grave a bolii.

„Varianta Delta a apărut în India, a fost denumită B.1.617 şi este de 80% mai eficientă în transmitere, așadar se transmite mult mai ușor. Al doilea lucru caracteristic este că e mai virulentă. Asta înseamnă că atunci când infectează pe cineva acesta devine mai bolnav.

Înainte, în primul val de pandemie, tinerii dezvoltau o simplă răceală şi spuneau: "Ah, nu e mare lucru.” Acum, în ultima lună, când am început să ne confruntăm cu varianta Delta, ne vin tineri de 20 şi 30 de ani, destul de bolnavi.

Chiar acum am 4 oameni în spital, 2 pe sistemul ECMO, nu le funcționează plămânii, îi ținem pe un ventilator care respiră pentru ei şi le dă oxigen printr-un sistem care le curăță sângele.

Următorul pas este ori decesul ori transplantul. Aşadar tinerii dezvoltă aceste simptome. Şi este o situaţie înspăimântătoare. Aşadar, prezintă mai des simptome de diaree, multă febră şi dispnee şi starea se agravează mult mai repede.

Aşadar, această variantă urmează să devină dominantă în SUA în următoarele săptămâni, la noi în Chicago este deja cea mai întâlnită tulpină. 

Oriunde avem o rată bună de vaccinare, nu va exista o răspândire prea mare a virusului, cum e Chicago şi Illinois, unde rata de vaccinare este peste 50%. Încercăm să o ducem undeva la 70%.

Dar sunt unele regiuni din ţară unde rata este de 30%. Zonele respective vor avea focare mari şi vor pune presiune mare pe sistemul de sănătate, cum s-a întâmplat în India.

Întrebat dacă există vreun tratament pentru acest nou tip de infecție, medicul Vishnu Chundi a spus că există anticorpii monoclonali administrați la primele simptome şi care previn agravarea bolii şi preîntâmpină internarea în spital.

„Sunt tratamente scumpe, care necesită administrarea intravenoasă. Pentru oamenii care ajung deja în spital, avem terapii mai complexe cu care îi tratăm pe aceşti oameni şi rata mortalităţii a scăzut signifiant.

Dar această nouă variantă schimbă lucrurile. Pentru că este mult mai virulentă. Şi cauzează probleme inclusiv în terapiile pe care le consideram eficiente iar starea pacientului se agravează şi dacă ajung pe ventilator, o treime va deceda. 

Întrebat apoi dacă persoanele vaccinate sunt protejate de această nouă infecție medicul Vishnu Chundi a precizat că vaccinul asigură protecţia împotriva unor forme de boală mai grave.

„Te poţi infecta dar nu vei dezvolta simptome atât de grave care să te ducă la internarea în spital sau punerea pe ventilator. Vei avea o răceală şi poate diaree timp de o zi şi apoi te vei reface. Aceste vaccinuri nu previn infecția, aceste vaccinuri previn simptomele grave" a mai explicat medicul care a anunţat că sunt peste 100 de experți în grupul de combatere a coronavirusului printre care şi trei medici români.

„Îl avem pe medicul Daniel Stroupe, Dana Vais şi o avem pe Rodica Dumitru. Sper că România va fi în siguranță şi veți avea un procent mare de vaccinare şi voi veni să o vizitez", a mai spus preşedintele Grupului de combatere a infecției cu Coronavirus din zona Chicago Illinois, medicul Vishnu Chundi pentru News Hour With CNN.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close