Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Agriculturii, anunţ despre plafonarea preţurilor produselor alimentare din România: "Vreau continuarea acestor măsuri"

Ministrul Agriculturii, anunţ despre plafonarea preţurilor produselor alimentare din România: "Vreau continuarea acestor măsuri"

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a explicat ce alte produse ar putea fi incluse în ordonanța privind plafonarea preţurilor la alimentele din România.

de Claudia Popovici    |    14 Sep 2023   •   19:12

Prețurile au explodat în ultimul an, arată un studiu al INS.  Reamintim că, începând cu data de 1 august, Guvernul a luat decizia de a plafona prețurile pentru o listă de 14 produse alimentare, pentru a combate valul inflaționist. Efectul îl vedem tot în datele INS. Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la făină 17%, cartofi 13,24%, mălai 13,16% și ulei 7,64%.

Dacă e să ne uităm pe analiza per ansamblu a alimentelor, vom vedea per total doar ieftinire cu doar un procent de 2% față de iulie, când ordonanța nu era în vigoare, dar și o scumpire de aproape 12% față de anul trecut.

Întrebat ce alte produse ar putea fi incluse în ordonanță privind plafonarea, Florin Barbu, ministru al Agriculturii a spus: 

"Sigur, așa cum știm, plafonarea la adaosul comercial la produsele de bază deja și-a produs efecte. În primul rând, prețurile au stagnat, iar în al doilea rând, pe alimentele de bază, așa cum am verificat și tot timpul am stat în discuții cu retaileri și cu procesatorii, la majoritatea produselor de bază au scăzut prețurile. Dovada este dată că pe anumite produse și Consiliul Concurenței a spus că au scăzut cu până la 49%.

"Măsura plafonării preţurilor trebuie prelungită"

Sigur, această măsură trebuie prelungită și ne dorim și Ministerul Agriculturii și Guvernul României să facem lucrul acesta. Această listă va fi prelungită și sigur vor fi introduse alte categorii de produse numai după ce o să avem o discuție. Adică Ministerul Agriculturii va avea o discuție, un dialog cu zona de procesatori și cu zona de retaileri, astfel încât să stabilim, pentru că știm foarte bine că în două luni de zile, trei luni de zile vin sărbătorile de iarnă și cred că anumite produse ar trebui introduse în această ordonanță privind plafonarea adaosului comercial.

În ordonanța prin privind plafonarea adaosului comercial sunt 14 categorii de produse. Pe fiecare categorie de produse sunt mai mulți furnizori. Acestea reprezintă produse. Dacă vorbim de panificație poate să fie la nivelul  a 500 de produse la pâine de 300g sau 400g.

Și la noi produsele sunt mult mai multe. Ceea ce e transpus în ordonanță sunt categorii de produse", a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 

"Vreau continuarea acestor măsuri pentru protejarea fermierilor români"

Referitor la restricţiile privind importul cerealelor din Ucraina, ministrul Agriculturii a spus: 

"Știți foarte bine că România tot timpul a cerut oficial. Eu am semnat și un acord cu celelalte state membre care sunt în zona de conflict a războiului din Ucraina. Bineînțeles, ne dorim în continuarea interdicției până la 31 decembrie. Mai mult de atât, în adresele și în acordul comun pe care l-am semnat cu celelalte state am solicitat inclusiv o subvenție de 30 euro pe tona de cereale transportată, fiind drept o compensație pentru pierderile rezultate de întârzieri și de creștere a costului de transport.

Dar eu, ca ministru al Agriculturii, vă spun foarte clar că vreau continuarea acestor măsuri pentru protejarea fermierilor români.

Ministrul Agriculturii, mesaj pentru fermieri

"Le spun fermierilor că voi lua deciziile necesare pentru a le proteja munca. Mai mult de atât vom lua măsuri atât din punct de vedere al compensațiilor financiare, cât și din punct de vedere al actelor normative pentru a nu fi afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Haideți să așteptăm decizia Comisiei Europene până mâine și sunt sigur că împreună cu premierul Marcel Ciolacu și bineînțeles cu toți factorii implicați, atât Ministerul Economiei, cât și Ministerul Agriculturii și Guvernul României, cred că vom lua decizia cea mai bună pentru a nu afecta fermierii români.

Dacă până mâine Comisia Europeană nu va prelungi această măsură, sigur vom lua măsurile necesare la nivelul Guvernului cât şi un act normativ care să asigure siguranța și protejarea fermierilor români", a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close