Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Municipiul Cluj-Napoca se sufocă de o săptămână sub povara unui miros insuportabil, a cărui cauză e necunoscută | Localnicii își varsă năduful în versuri

Municipiul Cluj-Napoca se sufocă de o săptămână sub povara unui miros insuportabil, a cărui cauză e necunoscută | Localnicii își varsă năduful în versuri

"În Cluj-Napoca, traiu-i scump / Dar are o virtute / Pe aer încă n-au pus preț / de-l tragi în piept, dar pute!"

Municipiul Cluj-Napoca se sufocă de o săptămână sub povara unui miros insuportabil, a cărui cauză e necunoscută | Localnicii își varsă năduful în versuri
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Sep 2023   •   19:01

Aceste rime create de un anonim contemporan rezumă satisfăcător situația din orașul de pe Someș, unde locuitorii municipiului trăiesc de mai bine de o săptămână sub povara unui miros insuportabil.

Candidații la calitatea de suspect, potrivit localnicilor, sunt groapa de gunoi și o fermă din apropierea orașului

Pentru a afla cauza care îi face pe clujeni să respire greu, precum personajul în negru dintr-un film celebru, a fost adus un laborator care monitorizează calitatea aerului. 

Între timp, locuitorii își varsă amarul confesându-se reporterului Antena 3 și spun că în centru mirosul se simte puternic.

Localnici: "În trecut, mirosul venea de la groapa de gunoi"

Unii afirmă că s-au obișnuit, în timp ce alții își amintesc că problema a mai apărut și în anii din urmă.

Atunci, vinovatul a fost identificat foarte clar: groapa de gunoi municipală, unde reziduurile rezultate în urma activităților din oraș ar fi trebuit să fie procesate ecologic, nu să-i sufoce pe rezidenți cu damful greu.

De astă dată însă, responsabilii locali insistă că nu groapa de gunoi este cea care le mută nasul clujenilor. Și ferma din apropiere ar fi fost exonerată de responsabilitate. 

Au fost efectuate teste, pentru care încă se așteaptă rezultatele.

Prefect: "Se așteaptă analizele pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor"

"Acest laborator face (analize) pentru mai mulți (poluanți). Se monitorizează oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxidul de carbon, compușii organici volatili, tot felul de particule și de elemente din aer.

Așteptăm rezultatele pentru CMID (Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, inaugurat anul acesta, în aprilie, la 11 ani de la începerea lucrărilor, n.r.) pentru a vedea atât analiza de 24 de ore, cât și analiza rezultată în urma staționării laboratorului acolo", a declarat Irina Munteanu, prefectul județului Cluj.

Autolaboratorul va preleva probe din mai multe puncte-cheie ale orașului, pentru a descoperi cauza problemei.

Până atunci, și poate chiar și mai departe în viitor, clujenilor le rămân drept alinare alte rime adecvate situației: "De-i scumpă viața și pe om / Îl face să strănute / Răgazu-i colo, sub un pom / Nu dai un ban, dar pute!"

Foto: groapa de gunoi din Cluj-Napoca

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close