Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Distribuitorii se plâng că rețelele sunt vechi și nu fac față

Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Distribuitorii se plâng că rețelele sunt vechi și nu fac față

Am ajuns să avem panouri fotovoltaice pe case care produc energie cam cât un reactor şi jumătate de la Cernavodă. Iar vestea ar trebui să ne bucure, dar statul caută soluţii de limitare.

Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Distribuitorii se plâng că rețelele sunt vechi și nu fac față
Sursa foto: getty images | Tverdohlib
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   19:20

Am vrut să ne producem singuri curentul iar statul ne-a susţinut prin programe naţionale cu bugete de miliarde. Dar acelaşi stat nu se mai bucură acum şi ne spune să o lăsăm mai uşor cu panourile fotovoltaice. E prea mult curent electric în reţelele prea vechi.

Criza din domeniul energiei ne-a pus pe gânduri destul de serios pe fiecare dintre noi. Statul a promovat intens ideea de a ne produce singuri energia electrică şi a venit şi cu programe de sprijin.

Numărul celor care produc energie prin panouri fotovoltaice, racordaţi la reţea, a tot crescut. În ianuarie aveam aproape 14.000 de prosumatori şi numărul lor a crescut vertiginos astfel în iulie ajungem la aproape 85.000 de români care produc curent electric. Cât produc aceştia? Cam cât puterea instalată a unui reactor şi jumătate de la Cernavodă, adică undeva la peste 1000 de MW.

Putem spune că e bine. Statul însă s-a răzgândit şi spune că nu e bine. ANRE spune că în multe cazuri puterea panourilor instalate pe casă este mai mare decât consumul. În aceste condiţii, instituţia se gândeşte la limitarea capacităţii pe care o poate instala un prosumator.

Apoi, vin distribuitorii care se plâng că reţeaua este veche şi nu face faţă. Mai mult, aceştia spun că prosumatorii pompează energie în reţea, nu plătesc taxe şi astfel acest lucru constituie o afacere.

Gabriel Andronache, vicepreşedinte ANRE, spune că statul încurajează în continuare instalarea de panouri fotovoltaice. 

 

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close