Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN După ce au disponibilizat masiv, patronii din HoReCa au nevoie de personal: ”Nu mai avem cu cine să lucrăm”

După ce au disponibilizat masiv, patronii din HoReCa au nevoie de personal: ”Nu mai avem cu cine să lucrăm”

După ce au fost nevoiți să disponibilizeze 36.000 de oameni în pandemie, patronii de hoteluri și restaurante au acum mare nevoie de personal. Caută ajutor de bucătar, ospătar și cameriste, însă cei care au plecat nu vor să se mai întoarcă pentru că fie s-au reprofilat, fie au plecat în străinătate.

După ce au disponibilizat masiv, patronii din HoReCa au nevoie de personal: ”Nu mai avem cu cine să lucrăm”
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    10 Iun 2021   •   19:09

”Nu mai avem cu cine să lucrăm. Trebuie să îi recuperăm și este foarte greu. Acum am recuperat până la aproximativ 950, însă nevoia noastră este undeva la 1.000-1.100. Așadar, este în continuare dificil.” spune Dragoș Petrescu, patron de lanț de restaurante.

Cei care lucrează în hoteluri și în restaurante spun că sunt copleșiți de muncă, iar salariile din industria ospitalității nu sunt deloc atractive. În România, venitul mediu net din industrie este de aproximativ 1750 de lei, în timp ce în țările din Europa de vest salariul unui ospătar trece de 1500 de euro.

”Veniturile sunt completate de bacșiș. Ceea ce face posibil ca și în România să câștigi 1500-2000 de euro”, mai spune Dragoș Petrescu.

Patronii așteaptă acum de la stat despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru pierderile din ultimul an. Profitul net cumulat din industria ospitalității a scăzut anul trecut cu 46%, în rândul celor care au încheiat totuși anul pe plus.

 

 

×
Subiecte în articol: HoReCa personal
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close