Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Misterul tonelor de pești morți la frontiera dintre Germania și Polonia | "N-am văzut în viața mea așa ceva!"

Misterul tonelor de pești morți la frontiera dintre Germania și Polonia | "N-am văzut în viața mea așa ceva!"

Anchete de proporții au fost declanșate în Germania şi Polonia după ce peste 10 tone de pești morți au fost găsiți în râul Oder, la frontiera dintre cele două țări.

Misterul tonelor de pești morți la frontiera dintre Germania și Polonia | "N-am văzut în viața mea așa ceva!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Aug 2022   •   18:58

În timp ce apa râului este supusă analizei toxicologice, pe partea germană a acestui curs de apă sute de voluntari ajută la strângerea peștilor morți.

"Pescuiesc aici de 40 de ani și nu am mai experimentat așa ceva la o scară atât de mare. Mi se face pielea de găină când văd cât de mulți pești sunt morți în Oder", spune Helmuth Zahn, un localnic.

Autoritățile cred că un dezastru ecologic de asemenea proporții va avea efecte pe termen lung.

"Bineînțeles, pescarii din zonă sunt afectați în mod special, pentru ei este o problemă existențială. Efectele pe care le va avea (incidentul) în anii viitori vor fi clare abia atunci", estimează administratorul districtual Karina Doerk.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În timp ce peste 300 de laboratoare procesează mostre de apă dar și pești morți din râu pentru a afla ce i-a ucis, miniștrii mediului din Germania și Polonia s-au întâlnit pentru a discuta despre situația fără precedent.

Prima concluzie: peștii nu au fost uciși de contaminarea cu metale grele

Ministrul german se plânge că autoritățile din țara sa nu au fost alertate suficient de repede după ce primii pești morți au fost descoperiți pe partea poloneză a râului.

Guvernul polonez a anunțat că oferă o recompensă de 1 milion de zloți (circa 200.000 de euro) oricui poate oferi informații despre sursa poluării râului.

Până acum se știe doar că peștii nu au fost uciși de metale grele, principalul suspect, mercurul, fiind tăiat de pe listă.

Râul Oder izvorăște din Cehia și curge pe la frontiera dintre Polonia și Germania până la Marea Baltică. În această perioadă nivelul apelor sale este foarte scăzut din cauza secetei și caniculei care afectează întreaga Europă. 

 

×
Subiecte în articol: pești morți Germania Polonia Oder
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close