Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "La veniturile noastre este exagerat" | Buzunarele românilor ameninţate din nou. Lista primăriilor care cresc taxele locale

"La veniturile noastre este exagerat" | Buzunarele românilor ameninţate din nou. Lista primăriilor care cresc taxele locale

Tot mai multe primării anunță că au decis majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor. Această creștere este de 13,8% adică rata inflației pentru anul 2022. Iată ce spun românii!

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2023   •   19:01

Nivelul taxelor este la latitudinea fiecărei primării în parte, tocmai de aceea, unele administrații locale, chiar dacă puține, au decis ca majorarea să fie cu un procent mai mic.

Pentru aceasta, au folosit un artificiu legislativ. Problema este însă că ministrul de finanțe anunță că până la final de an ar putea apărea un nou pachet fiscal, care e posibil să dea peste cap toate calculele.

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexarea cu rata inflației sunt impozitele pe clădirile rezidențiale, ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care codul fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Oraşul care a decis majorarea taxelor cu valoare maximă

Una dintre primăriile care a decis să majoreze taxele cu valoarea maximă este Timișoara.

"Nu știu dacă e o idee foarte bună, mai ales că pensiile, salariile nu știu cât cresc", spune cineva

"La veniturile noastre... Cum credeți că ni se pare? Nu mult, exagerat, e peste orice măsură", mai spune cineva.

"Ne-am așteptat ca să avem și anul acesta o majorare, însă nu ne-am așteptat atât de mare să fie majorarea", mai spune o femeie. 

Taxele locale în Bucureşti cresc cu 13,8%

Și în Capitală s-a luat încă de la începutul anului decizia de creștere a taxelor locale cu 13,8%. Asta înseamnă, de exemplu, pentru impozitul auto în cazul autovehiculelor cu cilindre de până la 1.600cm³ că șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200cm³.

Iar pentru un apartament cu trei camere, de la un impozit de aproximativ 250 lei, în 2023 se va plăti 290 lei. Însă unele primării au decis și impozitări mai mici.

De exemplu, Primăria Oradea a propus o majorare a impozitelor de 7% mecanismul va fi ca cel 13,8% va fi aplicat, dar cu o reducere de 6,8%.

"În acest an, pentru că taxele și impozitele trebuiesc indexate cu 13,8% am luat decizia să înjumătățim această suportabilitate a populației. Jumătate suportăm noi, jumătate se vor regăsi în taxe și impozite", spune Florin Birta, primar Oradea. 

Problema este că Guvernul deja se gândește la încă un pachet de măsuri fiscale, iar acesta este posibil să schimbe total datele problemei.

"Probabil va fi nevoie în curând de măsuri care să ne asigure încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB", spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Ministrul spune că măsurile privesc în general categoriile de cheltuieli care cresc în mod tradițional în luna decembrie, multe dintre acestea fiind generate de primării.

×
Subiecte în articol: creştere taxe primari locale
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close