Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prime şi bonusuri de la Guvern pentru angajarea tinerilor români | Anunţul ANOFM

Prime şi bonusuri de la Guvern pentru angajarea tinerilor români | Anunţul ANOFM

Pentru a-i stimula pe tineri să se angajeze, Ministerul Muncii oferă o serie de prime. Iată care sunt condiţiile şi documentele necesare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2024   •   19:05

Criza majoră de forță de muncă determină Guvernul să ia alți bani de la buget. Astfel, pentru a-i stimula pe tineri să se angajeze, Ministerul Muncii oferă o serie de prime.

Spre exemplu, tinerii care își vor schimba orașul pentru job vor primi peste 12.000 lei. Trebuie însă să rămână cel puțin un an la acel loc de muncă pentru a primi suma completă. Iar absolvenții care au șomaj și își găsesc de muncă primesc un bonus de aproape 2.000 lei.

Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, vrea să stimuleze tinerii să lucreze oferind bani de la stat.

Tinerii șomeri care nu primesc indemnizație pot obține de la stat 1.000 lei dacă își găsesc de muncă și dacă rămân cel puțin trei luni la acel job, iar absolvenți care își găsesc de lucru în maximum 60 de zile de la absolvire pot primi aproape 1.800 lei.Vor primi jumătate la momentul angajării, iar restul de bani după 12 luni.

Prime şi bonusuri pentru angajarea tinerilor români de la Guvern

Guvernul mai pune la bătaie o primă de încadrare de 55 lei pe zi, timp de un an, pentru cei care găsesc de muncă la minimum 15km de casă.

Există și o primă de relocare de 900 lei pe lună, în cazul în care job-ul se află la o distanță mai mare de 50km de casă. Tinerii care-și schimbă domiciliul obțin și mai mulți bani

"Prima de instalare, care este în cuantum de 12.500 lei pentru persoanele care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50km și își schimbă domiciliu", spune Cristina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM.

"Ar fi un foarte bun start. Da, da, sunt de părere că da. Orice impuls mi se pare foarte bine venit", spune un tânăr.

"Nu cred că reprezintă un avantaj, că 1.000 lei sau poate chiar 2000 o dată pe an, este relativ zero din punctul meu de vedere", mai spune cineva. 

Pe Mihai l-am găsit la sediul Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă din București. Este absolvent de informatică și speră că instituția îl va ajuta să își găsească de muncă. Nu ar spune nu niciunui job departe de casă, mai ales dacă ar primi bani în plus.

"N-am reușit de când am absolvit vara trecută, mă chinui de câteva luni", spune Mihai.

Cei care vor să beneficieze de prime trebuie să fie în evidențele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și să depună o cerere în acest sens.

"Acordăm o atenție deosebită încadrări în muncă a tinerilor și în special a persoanelor care sunt sub 30 de ani", mai spune Cristina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM.

România are cea mai mare proporție din Uniunea Europeană a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 20 și 9 de ani, care nici nu au loc de muncă, nici nu urmează o formă de învățământ.

 

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close