Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Qatar, factorul cheie în războiul din Israel. În ultimii doi ani, a finanțat gruparea teroristă cu 120 de milioane de dolari pe an

Qatar, factorul cheie în războiul din Israel. În ultimii doi ani, a finanțat gruparea teroristă cu 120 de milioane de dolari pe an

Qatar a devenit una dintre ţările-cheie în războiul dintre Israel şi gruparea teroristă. În ultimii doi ani, Qatar a finanțat Hamas cu o sumă estimată la 120 de milioane de dolari pe an.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Oct 2023   •   19:08

Țara aflată la 1.700 de kilometri de conflict s-ar putea dovedi una dintre cele mai importante în soarta războiului.

În primul rând pentru că, deocamdată, Hamas nu are încotro și trebuie să asculte de ceea ce spun liderii de la Doha.

Hotelurile din capitala Qatar sunt casă pentru mulți dintre șefii Hamas, iar această țară este unul dintre principalii finanțatori ai grupării teroriste.

Qatar ar fi contribuit cu peste 150 de milioane de dolari pentru Hamas în 2019, 100 de milioane de dolari în 2020 și 360 de milioane de dolari în 2021.

Citește și: "O situație crudă și inumană". Copiii din Gaza își scriu numele pe brațe, ca să fie identificați în cazul în care mor în atacuri aeriene

În ultimii doi ani, Qatar a finanțat Hamas cu o sumă estimată la 120 de milioane de dolari pe an. Totuși, liderii din Doha susțin că ei sprijină guvernul din Gaza, nu teroriștii.

Pe de altă parte, în Qatar se află cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, iar Washingtonul a sprijinit micul, dar strategicul stat din Golf în timpul blocadei de patru ani a vecinilor săi conduși de Arabia Saudită.

Înființată în 1996, baza găzduiește aproximativ 11.000 de membri ai serviciilor americane și ai coaliției.

Acoperind o suprafață de 24 de hectare, acolo se află peste 100 de aeronave militare, precum și drone.

Dincolo de aparențe, există și motive întemeiate pentru care țările occidentale și Statele Unite tolerează politica regimului de la Doha.

În primul rând, pentru că este folosit ca punct de echilibru între țările arabe, având deschise canale de comunicații cu majoritatea dintre acestea.

Qatar a avut rolul de mediator cu Iranul în cadrul unui schimb de prizonieri între Washington și Teheran luna trecută dar și în cazul eliberării celor două ostatice americane din Gaza, săptămâna trecută.

Pe de altă parte, expulzarea liderilor Hamas din Doha ar crea o situație dificilă în care guvernele occidentale ar pierde complet supravegherea și controlul asupra lor.

×
Subiecte în articol: Război în Israel Qatar bani sprijin
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close