Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce se întâmplă în regiunile anexate din Ucraina după ce Putin a instituit legea marțială | Șeful trupelor ruse: "Situația devine foarte grea!"

Ce se întâmplă în regiunile anexate din Ucraina după ce Putin a instituit legea marțială | Șeful trupelor ruse: "Situația devine foarte grea!"

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ale Ucrainei pe care le-a anexat ilegal în septembrie, în urma organizării unor așa-zise referendumuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Oct 2022   •   19:02

Măsura decisă de liderul de la Kremlin și oficializată miercuri, în cadrul Consiliului Național de Securitate al Federației Ruse, se suprapune cu declanșarea unei evacuări masive a civililor din Herson.

Rușii justifică evacuările invocând contraofensiva militarilor ucraineni.

"Vă reamintesc că în Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie, legea marțială era introdusă înainte de intrarea (acestor regiuni) în Rusia. Acum trebuie să oficializăm acest regim în cadrul legislației ruse, așa că am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse", a spus președintele rus.

Legea marțială va intra în vigoare la miezul nopții de joi.

Corespondent CNN: "Armata rusă preia controlul, civilii nu mai au niciun cuvânt de spus"

"În mod obișnuit, legea marțială înseamnă că armata preia controlul iar civilii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus.

Deja vedem efectele acestei situații în Herson, în sudul Ucrainei, unde autoritățile ruse care controlează acel oraș au trimis mesaje text tuturor ucrainenilor rezidenți ca să îi informeze că trebuie să părăsească orașul", arată corespondentul CNN Nic Robertson.

Aproximativ 60 de mii de oameni vor fi relocați în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, în așteptarea contraofensivei ucrainiene.

Întreg procesul va dura 6 zile.

Șeful trupelor ruse în Ucraina: "Vă spun că, începând de astăzi, lucrurile sunt foarte grele"

"Este necesar să părăsim zonele indicate, pentru ca militarii să lucreze cu calm și să nu se gândească la faptul că civilii îi încurcă, pentru a le permite militarilor să-și facă treaba eficient și cu mai puține pierderi pentru populația civilă", susține Vladimir Saldo, guvernator impus de Moscova în Herson.

"Acțiunile și planurile noastre ulterioare cu privire la orașul Herson vor depinde de situația tactică militară pe care o vom întâmpina. Voi spune din nou: lucrurile sunt deja foarte grele începând de astăzi", a declarat, la rândul său, Serghei Surovikin, comandant al trupelor ruse din Ucraina

Autoritățile de la Moscova au introdus restricții de circulație și pentru populația din opt regiuni rusești adiacente Ucrainei.

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close