Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum se apără regizorul austriac acuzat că a folosit copii români în scene scandaloase, într-un film despre un pedofil

Cum se apără regizorul austriac acuzat că a folosit copii români în scene scandaloase, într-un film despre un pedofil

Un regizor de film de origine austriacă este acuzat că a produs un film despre pedofilie în care câțiva minori români au apărut dezbrăcați sau în scene violente.

Cum se apără regizorul austriac acuzat că a folosit copii români în scene scandaloase, într-un film despre un pedofil
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   19:08

Scenele au fost filmate în județul Satu Mare, în urma unui casting despre care autoritățile locale spun că nu au fost informate.

Pelicula regizorului Ulrich Seidl se intitulează intitulată "Sparta".

Cineastul de 69 de ani (foto) prezintă povestea unui profesor de judo, cu înclinații spre pedofile, care vine în România pentru a preda lecții copiilor.

În film au fost implicați 7 minori cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, care ar fi apărut dezbrăcați sau în scene violente.

Un jurnalist dezvăluie scenele scandaloase în care au fost folosiți copiii români

"Unul dintre copii, care la acel moment avea 10 ani, a povestit că a filmat două scene care au fost în particular dificile pentru el. Într-una dintre scene, un adult i-a dat să bea dintr un shot în care el știa că este apă, dar nu a vrut sa bea, ca să nu vadă publicul că un minor bea alcool și a refuzat scena.

Regizorul a insistat minute în și să bea din pahar și a oprit scena doar când copilul a început să plângă. L-au liniștit și l-au pus să continue scena.

Într-o altă scenă, același copil povestește că era la un duș dintr-o școală dezafectată într-o scenă cu actorul principal al filmului. Este actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat și să rădea în părțile intime, citez, și l-a întrebat pe copil dacă nu vrea să se dezbrace de tot", povestește jurnalista Delia Marinescu, care a documentat povestea acestui film.

Ministrul Culturii îi sfătuiește pe părinții copiilor să se adreseze instanțelor de judecată

Cei de la Protecția Copilului s-au autosesizat și fac acum cercetări. Și DIICOT cercetează cazul iar Ministerul român al Culturi s-a pronunțat în legătură cu această situație.

"Este foarte grav. Sigur că atunci când îți duci copilul să joace într-un film trebuie să vezi și scenariul,  să ai un contract, să ai toată informația necesară pentru decizia pe care o iei. Consider că cel mai bun lucru care trebuie sa urmeze acum este o acțiune în justiție pentru repararea acestor daune morale extrem importante", spune ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Pe altă parte, avocatul regizorului susține că acuzațiile sunt false și că s-ar fi procedat la informarea și protejarea persoanelor minore care au apărut în film. Și că totul s-ar fi făcut cu acordul expres al părinților și minorilor.

Regizorul Ulrich Seidl se apără pe internet

"Niciun copil nu a fost filmat dezbrăcat sau într-o situație, poziție sau context sexual. Asemenea scene nu au fost niciodată în intențiile mele și nu au fost niciodată filmate. În timpul filmărilor nu am călcat niciodată linia eticii sau granițele moralității. În vara lui 2019, după câteva zile de la finalizarea filmărilor, am vizitat toți copiii și părinții acasă la ei pentru a le mulțumi pentru participarea în film. Niciunul dintre ei nu și-au exprimat vreo plângere, disconfort sau critici" a scris Ulrich Seidl pe pagina sa oficială.

Filmul urmează să fie difuzat pentru prima dată pe 9 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film din Toronto.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close