Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România în Air Schengen. Controalele de la frontieră vor fi eliminate peste câteva zile

România în Air Schengen. Controalele de la frontieră vor fi eliminate peste câteva zile

Este ultima săptămână în care românii care vor să călătorească în Uniunea Europeană mai trebuie să stea la cozi interminabile în aeroport. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2024   •   18:48

Intrăm, de duminică, în spaţiul Schengen la nivel aerian şi naval. Asta înseamnă, de exemplu, că pe Aeroportul Otopeni, din cele 57 de porți de îmbarcare doar 14 vor rămâne pentru destinații non-Schengen, cum ar fi Turcia, Egipt, Marea Britanie sau Irlanda. 

Acești călători se vor prezenta în continuare la controlul de frontieră, fie pe la porțile de îmbarcare automate, dacă au documente de călătorie electronice, fie pe la controlul de frontieră manual, unde îi vor aștepta în continuare polițiștii de frontieră.

Pentru cei care vor să ajungă, de exemplu, în Austria, Spania, Italia sau Franţa, trecerea va fi liberă după controlul bagajelor.

Atenție însă dacă sunteți însoțiți de copii. Polițiștii de frontieră au dreptul în continuare să vă verifice documentele

Este nevoie, pe lângă paşaport, de acordul notarial al celuilalt părinte, dacă cel mic pleacă în călătorie cu doar unul dintre părinţi sau al ambilor părinţi dacă este însoţit de altă persoană.

De asemenea, polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii și pot verifica documentele cu ajutorul unor tablete, oriunde în incinta aeroportului. Cei care nu au actele necesare nu vor fi lăsați să iasă din țară.

Aşadar, chiar dacă nu e nevoie să mai treceţi pe la ghişeele de control, tot va trebui să aveţi cu voi documente de identitate valabile. Acțiunile poliției se vor efectua în baza unei analize de risc sau unei suspiciuni rezonabile.

Numai anul trecut, 15 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul Henri Coandă. 70% dintre aceștia au călătorit în țări membre Schengen. 

Autorităţile centrale susţin că lucrează în continuare pentru ca românii să poată intra şi terestru în spaţiul Schengen.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close