Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Acelaşi salariu, credit mai mic. Românii accesează mai greu un împrumut

Acelaşi salariu, credit mai mic. Românii accesează mai greu un împrumut

Românii nu mai iau credite bancare pentru că nu îşi mai permit. Dobânzile mari şi inflaţia crescută a făcut ca banii pe care îi pot împrumuta să fie tot mai puţini. 

Acelaşi salariu, credit mai mic. Românii accesează mai greu un împrumut
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   19:16

Scumpirile şi dobânzile mari au menţi­nut la cote joase apetitul românilor pentru consum pe credit în primul semestru din acest an. Vorbim de o scădere de 3% în utilizarea acestui instrument financiar. 

Cei care s-au încumetat totuşi să meargă la bancă pentru un împrumut au avut parte şi de surprize neplăcute: creditele pe care ei le puteau lua erau mult mai mici decât îşi calculaseră.

Dobânzile rămân mari, iar românii accesează mai greu un credit

Faţă de anul trecut, IRCC, indicele în funcţie de care se calculează creditele cu dobândă variabilă în lei, a crescut cu peste 3 procente. Această schimbare înseamnă rate mai mari, iar pentru cei care vor să ia un credit, o sumă mai mică.

Veştile nu sunt bune. Indicii în funcţie de care se calculează creditele nu vor scădea.

De altfel, şi mesajul Băncii Naţionale este acelaşi: abia de la anul am putea scăpa de presiunea ratelor pentru creditele în lei.

×
Subiecte în articol: credit dobanda imprumut IRCC
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close