Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii plătiţi cu salariul minim, nevoiţi să îşi ia al doilea job pentru a face faţă cheltuielilor

Românii plătiţi cu salariul minim, nevoiţi să îşi ia al doilea job pentru a face faţă cheltuielilor

Românii plătiţi cu salariul minim pe economie sunt condamnaţi să îşi ia un al doilea sau chiar un al treilea job pentru a face faţă cheltuielilor. Cu 1.386 de lei abia reuşesc să îşi plătească chiria în marile oraşe ale ţării.

Românii plătiţi cu salariul minim, nevoiţi să îşi ia al doilea job pentru a face faţă cheltuielilor
Sursa foto: Pixabay.com/chronomarchie
de Silvia Preda    |    15 Noi 2021   •   18:37

Guvernul va majora de la 1 ianuarie salariul minim cu aproape 11%, dar suma rămâne insuficientă pentru un trai decent. Şansa românilor plătiţi cu salariul minim să câştige mai mult ar fi să se aplice o directivă europeană care prevede ca acesta să fie la jumătate faţă de salariul mediu.

Aura este plătită cu salariul minim pe economie să facă ordine în clădirile de birouri. Acasă creşte singură un băiat de 13 ani, motiv pentru care după 8 ore de muncă merge la curăţenie şi în locuinţele altor persoane.

Ca ea sunt alte 1,5 milioane de angajaţi care lucrează pe salariul minim pe economie şi care se îngrozesc de preţuri atunci când merg la cumpărături.

Mai ales că unele alimente s-au scumpit foarte mult în ultima perioadă. De exemplu, pentru ulei românii plătesc 26% mai mult faţă de anul trecut, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 18 procente.

Traiul cu salariul minim e o povară în România

De la 1 ianuarie, salariul minim va creşte cu aproape 11% la 1.524 de lei. Sindicaliştii spun însă ca majorarea este infimă.

Săptămâna trecută Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în UE să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu al unui stat. Dar e doar o etapă incipientă.

Dacă acestă directivă va ajunge să fie transpusă şi în România, atunci salariul minim net ar urma să ajungă la circa 1.700 de lei.

×
Subiecte în articol: salariul minim cheltuieli job
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close