Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii trec de la ROBOR la IRCC | Care sunt riscurile

Românii trec de la ROBOR la IRCC | Care sunt riscurile

Ratele uriașe, care îi sufocă pe români au crescut cu sute de lei pe lună sau chiar cu o mie în unele cazuri. Toţi caută modalități prin care să le scadă, măcar cu câteva sute de lei. Soluția trecerii la IRCC are şi dezavantaje, spun specialiştii. Iată despre ce este vorba.

Românii trec de la ROBOR la IRCC | Care sunt riscurile
Sursa foto: pixabay.com
de Claudia Popovici    |    11 Iul 2022   •   18:46

Ratele uriaşe, care îi sufocă pe români au crescut cu sute de lei pe lună sau chiar cu o mie în unele cazuri. Toţi caută modalităţi prin care să le scadă, măcar cu câteva sute de lei.

Schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC până trecerea la rată fixă. Însă sunt şi dezavantaje, odată schimbat indicele veți rămâne cu el, până la sfârşitul creditului, indiferent de fluctuațiile apărute pe parcurs iar refinanțarea poate costa şi 1.000 de euro. 

În prezent pentru un credit în valoare de 250 de mii de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata  este de 2.248 de lei cu un indice ROBOR de 6,79%. Dacă veţi trece la indicele IRCC, care este 2.65%, rata dumneavoastră ar fi cu 725 de lei mai mică, adică 1.523 de lei.

La Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, cererile se finalizează în termen de 5 zile lucrătoare.

Anul acesta Fondul Naţional de Garantare a Creditelor se înregistrează un număr de 8.700 de cereri până în acest moment şi deja sunt procesate 7.457.

"Deci practic pe zi ce trece, stocul să zic aşa, al cererilor, creşte. Credem că până la sfârşitul acestei luni vom depăşi cifra de 10 mii de cereri", spune Dumitru Nancu , preşedinte FNGCIMM

Şi la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, cererile curg. Aici, termenul maxim de soluționare este de 90 de zile, însă în prezent acestea se rezolvă şi în 30 de zile.

"În acest an ne apropiem de aproape 1.400 de cereri, ceea ce înseamnă deja mai mult de jumătate din numărul de anul trecut.

O astfel de cerere este foarte ușor de completat, nu necesită pregătire de specialitate din partea consumatorului, nu trebuie să fie jurist, avocat se atașează documentele care fac dovada situaţiei consumatorului şi care este o situaţie dificilă", spune Liviu Fenoghen, director CSALB

Analiștii susţin că această trecere poate fi un risc pentru că odată făcută, veţi rămâne cu acest indice până la sfârşitul creditului.

"Trebuie să ţină seama de faptul că IRCC este un indice variabil. Deci şi acesta va creşte, nu va creşte la fel de repede sau de mult ca şi indicele ROBOR dar tot va creşte. De la 1 octombrie va fi peste 4%, 4,06.

Dacă la acesta se adaugă dobânda băncii de minim 2%, cum este de exemplu la prima casă atunci deja şi aici ajungi la dobânzi de peste 6%", spune Irina Chiţu, consultant financiar.

Românii trec de la ROBOR la IRCC

"Am făcut deja schimbarea aceasta săptămâna trecută. Momentan rata o să scadă undeva cu 500 de lei", spune un bărbat.

"Logic că dacă ar fi ceva mai ieftin, toată lumea ar trece", mai spune o femeie.

"Sigur! Deci este diferența de preţ, de ROBOR, de la 7 la 2", mai completează cineva

Cererile se pot depune la banca la care aveți creditul, iar ele vor fi aprobate de către Fondul Naţional de Garantare a creditelor sau la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar.

×
Subiecte în articol: robor IRCC rate bancare
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close