Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Se dorește evitarea unui nou conflict global!" Coresponent CNN, despre culisele întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping, de la San Francisco

"Se dorește evitarea unui nou conflict global!" Coresponent CNN, despre culisele întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping, de la San Francisco

Întâlnirea președinților american, Joe Biden, și chinez, Xi Jinping, miercuri, la San Francisco, vine pe un fond tensionat de două conflicte regionale, cu potențialul de a evolua, fiecare, într-o criză mondială.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   23:30

Biden, lui Xi: Concurența nu se poate transforma în conflict

Update 23:30 Președintele american Joe Biden a declarat că este esențial ca el și omologul său chinez Xi Jinping să aibă o înțelegere sinceră unul față de celălalt, în timp ce încep un summit cu miză mare în California, scrie CNN.

„Cred că este primordial ca noi doi să ne înțelegem clar, de la lider la lider, fără concepții greșite sau erori de comunicare”, i-a spus Biden lui Xi la începutul summitului.

Biden a declarat că competiția dintre SUA și China nu poate înclina spre conflict și a adăugat că întâlnirile sale anterioare cu Xi au fost „sincere, directe și utile”.

„Ca întotdeauna, nu există un substitut pentru discuțiile față în față. Întotdeauna am considerat că discuțiile noastre au fost directe și sincere”, a spus Biden.

Biden a declarat că liderii au avut o responsabilitate față de populațiile lor de a lucra împreună, inclusiv în ceea ce privește problemele legate de schimbările climatice, combaterea traficului de narcotice și abordarea inteligenței artificiale.

19:14 Întâlnirea are loc în această seară, la 14 (ora Coastei de Est, ora 21 în România) și este de așteptat să dureze cel puțin patru ore.

Ulterior, președintele Joe Biden este așteptat să facă declarații de presă.

"Subiectul de maximă concentrare este evitarea declanșării unui nou conflict global și detensionarea, în acest context, a războaielor dintre Israel și Hamas şi dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, trebuie ţinut cont de campania electorală din SUA, din 2024: dacă Biden poate aborda aceste subiecte cu Xi Jinping şi să aducă puțină stabilitate, ar fi un succes pentru președintele american.

Corespondent CNN: "China vrea ca Xi să intre cu un avantaj în întâlnirea cu Biden"

Din perspectiva Chinei, se dorește ca președintele Xi să intre cu un avantaj în această întâlnire, pentru publicul său de acasă.

Există probleme în China, de natură economică, legate de piața imobiliară, de rata mică de angajare în rândul tinerilor, iar unul dintre obiectivele lui Xi la San Francisco este să se întâlnească cu liderii mediului de afaceri din Statele Unite.

Economia Chinei se confruntă cu dificultăți, pe seama politicii de izolare adoptată în timpul pandemiei de Covid-19 şi trebuie menționat că discuțiile dintre Joe Biden şi Xi Jinping au loc în marja summit-ului Cooperării Asia - Pacific", a relatat corespondentul CNN David Culver la News Hour with CNN.

Întâlnirea Biden - Xi vine după întreruperea comunicării militare SUA - China și după scandalul balonului de spionaj

Întâlnirea dintre președintele american și omologul său chinez vine într-o perioadă în care relațiile dintre cele două puteri au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Este, de altfel, prima întâlnire dintre cei doi lideri, de la scandalul internațional legat de balonul de spionaj chinez doborât de americani în urmă cu nouă luni deasupra Statelor Unite.

Joe Biden și Xi Jinping s-au mai întâlnit în noiembrie 2022 în Indonezia, la Bali, cu ocazia summit-ului G20 de atunci.

Pe lista punctelor sensibile între SUA și China este Taiwanul, o democrație insulară autonomă asupra căreia Beijingul își revendică suveranitatea și pe care a avertizat că vrea o atașeze la statul comunist chiar și prin forța militară.

Însă guvernul de la Taipei este sprijinit politic și militar de SUA, iar din acest punct de vedere prioritatea este prevenirea unui conflict militar în zonă.

Comunicarea militară dintre SUA și China a fost întreruptă anul trecut, după vizita efectuată de șefa de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

O suită de eforturi diplomatice a precedat întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping

Beijingul a reacționat furios la vizită, cu manevre militare agresive și lansări de rachete în apropierea insulei.

Însă, între timp, mai multe vizite diplomatice efectuate de emisari ai Washingtonului în China și de reprezentanți ai Beijingului în SUA par să fi îndreptat lucrurile în direcția unei atenuări a tensiunilor.

Conform presei internaționale, Xi Jinping ar urma să ceară, la San Francisco, încetarea restricțiilor comerciale și a sancțiunilor impuse Chinei de către SUA pentru încălcarea drepturilor omului, în contextul în care economia chineză se luptă să susțină creșterea economică afectată de pandemia de coronavirus.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close