Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce are specific zona seismică Vrancea. Cutremurele mici ne feresc de un seism major

Ce are specific zona seismică Vrancea. Cutremurele mici ne feresc de un seism major

Noaptea trecută în Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudine de 4,5 pe scara Richter.

Ce are specific zona seismică Vrancea. Cutremurele mici ne feresc de un seism major
Sursa foto: Agerpres
de Maria Zărnescu    |    26 Mai 2021   •   19:41

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, fost director al Insitutului de Fizică a Pământului a explicat, la Antena 3, în ce condiții s-ar putea produce un seism major în România.

"În Vrancea, în ultimul timp sunt cutremure foarte adânci, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o noutate și suntem singura țară din lume unde se înregistrează cutremure de mare adâncime.

Spre exemplu, cel de noapte trecută a fost la aprox. 180 de km., dar a fost anul trecut și unul la 200 de km. adâncime. Lucrurile sunt complet diferite în cazul de față, pentru că acolo unde se întâmplă aceste cutremure structurile geologice sunt foarte complexe.

Sunt structuri cristaline, în care undele seismice pătrund diferit, pentru că amortizarea este mică", a explicat el, la Antena 3.

Cutremur cu magnitudinea de 4.7, resimțit și în București

Un cutremur puternic s-a produs, miercuri, 26 mai 2021, în România. Seismul a fost resimţit şi în Bucureşti.

Iniţial, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat, printr-o alertă, că seismul a avut o magnitudine de 5.1, însă ulterior magnitudinea a fost revizuită la 4.5.

Alarma a fost dată şi în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).

"În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile pagube", au anunţat reprezentanţii ISU într-o postare pe Facebook.

×
Subiecte în articol: cutremur România Vrancea seism
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close