Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cel mai clar semn al războiului iminent: bogătașii fug din Ucraina

Cel mai clar semn al războiului iminent: bogătașii fug din Ucraina

De teama consecințelor războiului pe care SUA și aliații săi îl anunță drept iminent, mai multe state, inclusiv România, au decis să îşi retragă sau să îşi relocheze personalul diplomatic ne-esenţial de la Kiev.

Cel mai clar semn al războiului iminent: bogătașii fug din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2022   •   18:51

Presa ucraineană semnalează că pleacă inclusiv cei mai bogați oameni din Ucraina

Ar fi vorba despre politicieni sau oameni de afaceri, inclusiv patronii celor mai importante cluburi de fotbal.

La acest context complicat se adaugă și informația că serviciile secrete rusești ar avea pregătite planuri prin care să susțină acțiuni de preluare a puterii în Ucraina.

În eventualitatea unei invazii, lideri pro-Kremlin ar urma să fie instalați în marile orașe ucrainene, potrivit unor surse din Marea Britanie.

SUA își relochează personalul diplomatic, Israel se pregătește să evacueze zeci de mii de evrei

Personalul ambasadei SUA a fost relocat la Liov, în vestul ţării.

Canada, la rândul său, a decis să retragă o parte din cei 200 militari care îndeplinesc aici misiuni de pregătire încă din 2015.

În eventualitatea izbucnirii unui război, guvernul israelian are un plan pregătit pentru evacuarea a aproximativ 200.000 de evrei ucraineni și rude ale acestora.

"Nu doar invazia propriu-zisă este o amenințare pentru Ucraina, ci şi situația de fapt. Criza în care se află este o amenințare cel puțin la fel de mare. Și o să asistăm, probabil, la presiuni dinspre vest, dar și dinspre est, pentru ca Ucraina să devină rezonabilă în negocieri, să accepte anumite lucruri, în așa fel încât în final toată lumea să fie mulțumită. Toată lumea, generic vorbind, poate mai puțin Ucraina, dar așa stau lucrurile în relațiile internaționale", estimează analistul de politică externă Dan Dungaciu.

În acest context, mai multe companii aeriene, printre care KLM şi Norwegian, au anunțat că își întrerup cursele către Ucraina pe perioadă nedeterminată.

Presa de la Kiev semnalează că bogătașii locali pleacă din țară

În schimb, ar fi crescut numărul curselor private de pe aeroportul din Kiev.

Potrivit publicației Ukrainska Pravda, oligarhii ucraineni ar fi început să fugă din țară. Între cei plecați, conform sursei citate, s-ar afla:

  • Rinat Ahmetov, patronul lui Șahtior Donețk, cel mai bogat om din Ucraina. Unul dintre avioanele miliardarului a plecat duminică de la Kiev. Ahmetov însuși ar fi plecat din țară pe 30 ianuarie la Zurich
  • Boris Kolesnikov, om de afaceri și politician, fost prim-ministru adjunct. Kolesnikov spune că aeronava sa a ajuns la Praga pentru mentenanță, dar că el va rămâne în Ucraina;
  • Igor Abramovici, cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor. A organizat un zbor de 50 de persoane, printre care rude și parteneri de afaceri, cu destinația Viena;
  • Vadim Novinski, om de afaceri și deputat. a părăsit Ucraina la 10 februarie cu o cursă Kiev-München.

În total, cel puțin 20 de curse private ar decolat de pe aeroportul din Kiev doar săptămâna trecută. Totuşi, nimeni nu a confirmat până acum, oficial, că aceste călătorii au legătură situația tensionată de la graniță.

Valul de plecări din Ucraina dar şi teama generală de invazie au dus la o scădere pe piețele globale.

Toate bursele europene au deschis luni pe scădere.

×
Subiecte în articol: Ucraina bogătași fuga razboi
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close