Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Se dă ultima bătălie la Azovstal, în timp ce Mariupol este pregătit de ruși pentru parada de 9 mai

Se dă ultima bătălie la Azovstal, în timp ce Mariupol este pregătit de ruși pentru parada de 9 mai

Se dă bătălia decisivă la Mariupol. Asta în timp ce primul adjunct al oficiului preşedintelui Federaţiei Ruse împarte flori în oraş. Se fac pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Victoriei. O zi în care Putin va vrea să spună poporului rus şi lumii că a "eliberat" Mariupolul. La 44 de kilometri distanţă de oraş, armata rusă a transformat un sat ucrainean într-un lagăr. Acolo au fost duşi 2.000 de bărbaţi răpiţi în urmă cu o lună. Iar unul dintre ei a arătat lumii întregi ce înseamnă "denazificarea".

Se dă ultima bătălie la Azovstal, în timp ce Mariupol este pregătit de ruși pentru parada de 9 mai
Sursa foto: Twitter/ NBC News
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2022   •   18:46

”În astfel de condiţii, pe podeaua murdară. O chiuvetă pentru toţi oamenii. Toaleta se află în stradă şi este imposibil de intrat,” povestește el.

Sunt mii de oameni. Două mii de bărbaţi ar fi fost luaţi cu forţa din Mariupol de convoaiele armatei Federaţiei Ruse, în a patra săptămână de război. Pur şi simplu ridicaţi de pe stradă, spune chiar consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko. El este şi cel care a publicat imaginile din locul deportării.

”Uitaţi aici este chiuveta. Singura pe etaj, care este folosită de 350 de oameni”.

Oficialul din Mariupol spune că ocupanţii i-au luat cu forţa pe bărbaţi din districtele Guglino, Myrnyi și Volonterivka şi i-au mutat în satul Novoazovsk, aflat la 44 de kilometri distanţă. Locul a fost numit "unitate formală" sau "tabără de filtrare".

Nu li s-a permis să plece cu obiecte personale. Li s-au confiscat paşapoartele sau documentele de identificare. Bărbaţii au fost plasaţi în şcoală şi club. Au fost amenajate paturi pe jos, direct pe podea. Se doarme şi pe coridoare. Nu li se acordă asistenţă medicală iar mizeria se vede în imagini.

”Uitaţi! Parcă stau la rând ca la muzeu pentru o toaletă”.

Sala de sport a şcolii a fost transformată într-o sală de izolare, după ce un bărbat s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Peste tot, mirosul e greu de suportat.

”Mirosul aici e mai rău ca în toaletă, fiindcă aici sunt ţinuţi oamenii bolnavi şi cei invalizi”.

Unul dintre bărbaţi ar fi murit pentru că ruşii n-au vrut să cheme ambulanţa. O parte dintre cei aflaţi în lagăr au vrut să fugă atunci când au văzut pe geam autobuzele de la ONU, spune Andryushchenko. Au fost prinşi şi bătuţi de soldaţii ruşi.

Ziua, deţinuţii ucraineni sunt puşi la muncă forţată în sat sub escorta armatei. Ruşii ar plănui să-i ducă în Mariupol la muncă, după ce "eliberează" şi Azovstalul.

În buncărele oţelăriei se ascund şi acum, împreună cu soldaţii Azov, sute de civili. Iar Rusia nu conteneşte cu atacurile.

Azi-noapte s-a mai reuşit o evacuare. La suprafaţă, în restul oraşului, sunt numai morminte printre blocuri.

Iar Armata Rusă se pregăteşte de paradă. Localnicii sunt îmbrăcaţi în uniformele Forţelor Armate de ocupaţie, spune acelaşi oficial ucrainean. Astăzi, în Mariupol a ajuns primul adjunct al Oficiului Preşedintelui Federaţiei Ruse. Însoţit de un alai de jurnalişti, Serghei Kiriyenko a împărţit flori. Până pe 9 mai, Mariupolul se vrea a fi eliberat, ca Putin să-l poată prezenta poporului rus ca pe o victorie a procesului de denazificare în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Azovstal Mariupol Rusia
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close