Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vilă pictată de Ștefan Luchian pentru o femeie, de vânzare pentru 4.5 milioane de euro: Legenda spune că proprietara a pierdut-o la o mână de poker

Vilă pictată de Ștefan Luchian pentru o femeie, de vânzare pentru 4.5 milioane de euro: Legenda spune că proprietara a pierdut-o la o mână de poker

Undeva în mijlocul Bucureștiului, nu foarte vizibilă, se află o casă pictată de Ștefan Luchian cu o poveste demnă de filme. Legendele spun că proprietara sa inițială, o doamnă din înalta societate a capitalei de la începutul secolului trecut, a pierdut-o la poker.

Vilă pictată de Ștefan Luchian pentru o femeie, de vânzare pentru 4.5 milioane de euro: Legenda spune că proprietara a pierdut-o la o mână de poker
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    Maria Coman    |    26 Mai 2021   •   19:15

Vila Matilda, căci despre ea este vorba, a fost construită special la cererea Matildei Rădoi, într-o vreme în care puţine femei deţineau proprietăţi. Casa pictată de Luchian pentru verişoara sa e acum de vânzare.

Vila ce se află la doi paşi de kilometrul zero al Bucureştiului a fost construită în stilul pe care îl numim acum neo-românesc.

Din toate cele 3 etaje, parterul este cel mai elegant şi care şi-a păstrat şi acum decorarea iniţială. Vila Matilda este, de altfel, primul proiect arhitectural decorat de Ştefan Luchian şi singurul de o asemenea amploare care a supravieţuit.

Poveşti sunt multe în epocă despre relaţia dintre marele pictor şi verişoara sa primară, cert este că o regăsim adesea şi în portretele pictate de acesta. N-am fi stiut cum arata poate mondena Matilda, daca nu ar fi pictat-o Luchian.

În camera ei de zi, tot el e cel care a pictat tencuiala, rezultând un efect de tapiserie falsă care se transformă complet în lumină.

Tavanul este, de asemenea, opera sa – pasteluri ușoare și transparențe de muze și îngeri, iar vitraliile din sticlă din Polonia, lambriurile din stejar și o nișă care răspunde in mod simetric celei din holul alăturat completează camera.

În colţurile de sus ale picturilor sunt ilustrate câteva dintre pasiunile Matildei: badminton, vioara, vinul şi cărţile de joc

Sobele s-au păstrat şi ele, cele originale, din porţelan de Meissen, iar cele 3 dormitoare păstrează cu siguranţă poveştile din epoci trecute.

Legendele urbane spun însă şi alte lucruri. Că ar fi pierdut casa la poker, ceea ce nu poate fi exclus. Pentru că Matildei îi plăceau jocurile de cărţi, se vede şi în decoraţia casei. În colţurile de sus ale picturilor sunt câteva dintre pasiunile sale: badminton, vioara, vinul şi cărţile de joc.

În ultimele decenii casa a fost refăcută şi întâi închiriată. Iar acum, pentru un preţ de 4.5 milioane de euro, ar putea să îşi recapete spiritul de altă dată.

Doar tapiseriile pictate de Luchian valorează probabil o mare parte din sumă, nemaivorbind despre locaţie, istorie şi bineîineţeles, viitor. Numele Matildei ramane insa vresnic in casa din Otetari

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close