Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Analiza simplă care arată dacă avem sau nu osteoporoză | Dr. Belenski: "Riscul este de 4 ori mai mare"

Analiza simplă care arată dacă avem sau nu osteoporoză | Dr. Belenski: "Riscul este de 4 ori mai mare"

Astăzi discutăm despre osteoporoză, boala silențioasă la care trebuie să fim foarte atenți. Reumatologul Daniela Opriș-Belinski ne spune care sunt simptomele, cauzele și mai ales dacă se vindecă sau nu.

Analiza simplă care arată dacă avem sau nu osteoporoză | Dr. Belenski: "Riscul este de 4 ori mai mare"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Sep 2022   •   11:21

"Osteoporoza poate să apară din foarte multe cauze, dar cel mai frecvent apare la doamne, după instalarea menopauzei.

Prin urmare, apare din cauza scăderii nivelului de estrogen. Atât la femei, cât şi la bărbaţi apare odată cu înaintarea în vârstă. Scade densitatea mineral osoasă şi începe să scadă şi calitatea osului şi astfel apare osteoporoza.

Nu este o boală doar a vârstnicilor, dar este o boală în care vârsta este un factor de risc important. Nu îi duc pe pacienţi foarte multe simptome la medic, pentru că până nu apare singura manifestare, şi anume, fractura, nu au de unde să cunoască că au osteoporoză, decât dacă îşi fac o anumită determinare.", a spus medicul Daniela Opriș-Belinski, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Analiza care indică dacă avem sau nu osteoporoză

Această determinare este o evaluare care poartă denumirea de absorbțiometrie duală cu raze X, mai exact DXA. Din păcate, mulţi nu ştiu de această evaluare, ci abia în momentul în care se produce fractura, care este un particulară.

Nu orice fractură este fractură din cauza osteoporozei, doar dacă aceasta se produce în urma unor traumatisme minore. De exemplu, dacă cineva se împiedică şi pune mâna ca să se protejeze şi îşi rupe încheietura, atunci vorbim despre o factură tipică osteoporozei. Tasările vertebrale sunt, de fapt, nişte fracturi prin înfundare, care apar la pacienţii cu osteoporoză.

E foarte important din start vârful de masă osoasă la care ajunge fiecare dintre noi. Vârful de masă osoasă este atins în momentul în care încetăm creșterea și lucrul acesta depinde de aportul de calciu, de vitamina D, de aportul de proteine, de activitatea fizică pe care o avem. Totodată, depinde şi de ceea ce moştenim fiecare.

Factorii de risc care duc la pierderea masei osoase

Fumatul, alcoolul, sedentarismul duc la pierderea de masă osoasă. Când devenim o persoană la risc, ar trebui să ne facem o determinare a densităţii mineral osoasă, pentru că ne ajută foarte mult să vedem unde suntem.

Analiza care indică dacă avem risc de osteoporoză

În momentul de faţă, există un algoritm care poartă denumirea de FRAX. Acest algoritm înseamnă evaluarea riscului de fractură la 10 ani. Printr-o discuţie pe care pacientul o are cu medicul, se evaluează factorii de risc care deja sunt cunoscuţi.

Osteoporoza nu se vindecă, ci poate fi ţinută sub control. Ţinutul sub control înseamnă să nu mai apară alte fracturi. În cazul fracturilor vertebrale riscul de a face altă fractură este de patru ori mai mare.

O altă fractură cunoscută şi de temut pentru osteoporoză este fractura de şold. Din păcate, dacă ţi-ai rupt şoldul, ai un risc cam de două ori mai mare să ţi-l rupi şi pe celălalt.

Vitamina D este foarte importantă pentru prevenție și pentru sănătatea oaselor. Persoanele în postmenopauză au un nivel inadecvat de vitamina D.

Există destul de multe tratamente care se folosesc de ani. Asociate cu această suplimentare de vitamina D și de calciu, folosim niște medicamente care intră într-o clasă care poartă denumirea de antiresorbtive.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Mafia imobiliară fierbe! Instanţa pregăteşte o decizie cheie
x close