Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Bolile ochilor apărute în pandemie. Dr. Cozubaş: "Mare atenţie! Nu se vindecă"

Bolile ochilor apărute în pandemie. Dr. Cozubaş: "Mare atenţie! Nu se vindecă"

Astăzi vorbim despre efectul pandemiei asupra ochilor copiilor. Ce afecţiuni au dezvoltat cei mici în perioada aceasta ne spune medicul oftalmolog Roxana Cozubaş. E important să ştim şi cum să ne uităm corect la televizor şi calculator.

Bolile ochilor apărute în pandemie. Dr. Cozubaş: "Mare atenţie! Nu se vindecă"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    19 Apr 2022   •   10:56

"Efectul pandemiei s-a văzut şi se vede în continuare. Sunt copii care au dobândit miopie sau chiar s-a agravat dacă o aveau. Vorbim despre acea dioptrie de minus, care odată instalată, pe la 7- 8 ani, din păcate, ştie doar să crească. 

Creşte cu atât mai mult cu cât cel mic petrece mult timp în faţa televizorului, la calculator sau telefon. Toate aceste efecte, din păcate, se văd", a spus medicul oftalmolog Roxana Cozubaş, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Miopia nu se vindecă. Cum poate fi stopată evoluţia

"Din păcate nu se vindecă. Odată instalată miopia, aceasta creşte. Avem la dispoziţie nişte lentile de noapte. Acestea sunt nişte lentile de contact pe care copilul le poartă pe timpul nopţii pentru ca această miopie să nu progreseze atât de repede. 

Practic, încercăm să stopăm evoluţia sau măcar să o încetinim. Odată ce întrerupem purtarea lor, miopia revine la valoarea pe care am depistat-o iniţial.

Afecţiuni ale ochilor care au apărut în pandemie

Sunt din păcate aceste simptome pe care noi le vedem la sindromul de ochi uscat, la adult. La cei care stau cu ochii în calculator toată ziua, dar şi la copii din ce în ce mai mici. 

Simptomele sunt de ochii roşii, scărpinat, lăcrimat sau o sensibilitate excesivă la lumină. 

Mai vedem şi copii care capătă tot felul de ticuri şi părinţii ajung cu ei la consult neurologic, când de fapt este doar un ochi uscat. 

Filtrele de protecţie care ajută la sănătatea oculară

Avem ca aliaţi filtrele de protecţie pe care le putem instala pe ecranele dispozitivelor respective. Mai bine televizorul, decât un telefon ţinut la 30 de centimetri de ochi. Cel mai bine este ca părinţii să petreacă timp cu cei mici în aer liber", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Roxana Cozubaș miopie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close