Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Excesele alimentare dăunează grav inimii. Cum să mâncăm echilibrat de sărbători. Dublarea caloriilor crește riscul de infarct

Excesele alimentare dăunează grav inimii. Cum să mâncăm echilibrat de sărbători. Dublarea caloriilor crește riscul de infarct

Sunt Sărbători și e important să fim echilibrați în această perioadă. Cardiologul Ruxandra Jurcuț ne dă sfaturi importante cu ajutorul cărora să nu ajungem la cemera de gardă de Revelion.

Excesele alimentare dăunează grav inimii. Cum să mâncăm echilibrat de sărbători. Dublarea caloriilor crește riscul de infarct
Sursa foto: Hepta
de Andreea Cigolea    |    29 Dec 2021   •   10:19

Este important să nu mâncăm mult în această perioadă pentru că inima noastră va suferi. 

Care sunt obiceiurile nocive pe care le au românii în această perioadă?

Dr. Ruxandra Jurcuț - Cred că, sigur, ține de Sărbători, ține de iarnă, ține de anumite obiceiuri culturale, dar cu siguranță în această perioadă atenționăm și noi pacienții să aibă grijă cu dieta și cu consumul de alcool. Acestea sunt cele două lucruri care scapă de sub controlul voinței care e mult mai bun în timpul anului.

Tocmai de aceea ne vedem și obligați să le spunem ca analizele de sânge cu care vin la noi la controale să se facă înainte de Crăciun sau la câteva săptămâni după, fiindcă știm că ne putem aștepta că lipidograma, glicemia o vor lua toate în sus. Multă mâncare grasă și probabil o creștere a consumului de alcool. 

Dublarea caloriilor crește riscul de infarct miocardic acut

De ce este acest lucru rău pentru inima noastră? Ce ar trebui să înțelegem în această perioadă în care cu toții facem excese?

Dr. Ruxandra Jurcuț - Sigur că excesele nu sunt ceva specific românesc. Pe de altă parte, dacă pentru câteva zile, o săptămână sau chiar mai multe săptămâni de vizite în familie și petrecere a sărbătorilor în consumare de calorii, de grăsimi și de dulciuri toți parametrii cu care te lupți un an întreg să îi corectezi o vor lua din nou în direcția greșită. Și asta face ca toate eforturile de peste an să fie zadarnice.

Mai mult decât atât, s-a dovedit că dacă cineva consumă foarte multe calorii, dublul unor consumuri normale zilnice, crește și riscul de infarct miocardic acut, de agravare a insuficienței cardiace. Pentru că ce se întâmplă de fapt - foarte mare parte a fluxului de sânge se duce către circulația mezenterică, către circulația de care are nevoie tubul digestiv ca să digere. Ori asta înseamnă că inima, coronarele, creierul primesc mai puțin decât ar avea nevoie. Deci, cu siguranță, sunt și efecte dovedite negative. 

 - Ce putem face pentru prevenție? Ce sfaturi le puteți da mai ales celor care au probleme cu inima și în această perioadă uită să își ia medicația ori exagerează un pic cu masa de sărbători și lipsa de mișcare?

Dr. Ruxandra Jurcuț - Prevenția ar trebui să fie piatra de temelie a ceea ce educăm în populație încă din copilărie. Ar fi ideal să existe o adevărată școală pentru sănătate pentru că numai așa lucrurile acestea vor deveni cu adevărat importante pentru adultul de mai târziu. Nu e un moft pe care ți-l dictează doctorii doar când te îmbolnăvești. 

Plimbările în ritm susținut sunt importante pentru sănătatea cardio-vasculară

Prevenția ar însemna în primul rând să nu capeți obiceiuri proaste, să nu fumezi, să nu mănânci gras, să ai o dietă cât mai sănătoasă. Se vorbește mult de dieta Mediteraneeană, o dietă săracă în grăsimi, în dulciuri concentrate în zaharuri rafinate și toate acestea ar trebui să fie de ajutor. 

Exercițiul fizic este și el prevenție el, poate fi nu neapărat marele efort fizic - maratoane și schi - cei care nu pot face asta nu trebuie să fie descurajați. Simplele plimbări, dar plimbări într-un ritm susținut, jumătate de oră pe zi, de exemplu, indiferent de vreme, sunt importante pentru sănătatea cardio-vasculară.  

- Contează temperatura atunci când ieșim afară, în bolile de inimă? Mulți spun "nu ies afară pentru că e ger"... 

Dr. Ruxandra Jurcuț - Sigur că există semnale de alarmă. Pacientul coronarian, pacientul care face angină la frig va resimți lucrul ăsta. Va vedea că atunci când iese dimineața când e cel mai frig sau pe o temperatură extrem de mică, va avea durere în piept. Dacă lucrul acesta se întîmplă, cred că mesajul cheie este  mergeți la cardiolog. E un semnal de alarmă și, da, nu trebuie persistat în a face plimbări pe frig dacă apare angina. 

×
Parteneri
Vladimir Putin, primele declaraţii după discuţiile cu Xi Jinping
x close