Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ce este "bomba murdară" şi cum i se poate supravieţui | Un expert de vârf explică

Ce este "bomba murdară" şi cum i se poate supravieţui | Un expert de vârf explică

Generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, a explicat la Antena 3 CNN ce este o bombă murdară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2022   •   22:03

Ucraina a condamnat afirmațiile neîntemeiate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea folosi o "bombă murdară" - explozibili convenționali împreună cu material radioactiv.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un atac de acest tip.

General profesor universitar Cristian Barbu, unul dintre cei mai buni experţi pe care îi are România, a vorbit luni seară, la Sinteza Zilei, despre cum pot românii supravieţui în cazul unui atac cu "bomba murdară". 

Ce este "bomba murdară" 

O bombă radiologică sau "bombă murdară" este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

"Este un material radiologic, care este deja în stare de pulbere. În momentul în care se produce explozia clasică, acel exploziv produce împrăștierea unui nor care în momentul în care migrează se pune pe sol, în apă, poate fi inspirat, poate fi expirat, transmis, purtat, dus înăuntru, dus afară, plimbat cu cățelul, plimbat cu pisica. Acel nor se împrăștie și devine foarte greu de pus în evidență", a spus generalul (r) Cristian Barbu.

Alertă majoră la graniţa României. Ruşii ar putea folosi "bomba murdară". Cum poţi supravieţui

"Trebuie să fii într-un adăpost care să aibă filtrele necesare pentru a stopa aceste particule, trebuie să nu intri în contact.

Dacă totuși ai intrat în contact, trebuie să te decontaminezi cât se poate de repede, adică să elimini acest praf.

Ar trebui să ai imediat de așezat la gură, la nas, să respiri printr-o mască militară, cu filtru special, dar orice altă mască va împuțina cantitatea de particule pe care o inspiri la un moment dat", a explicat el.

Rușii își retrag administrația civilă din Herson | Temeri că Moscova va detona o "bombă murdară"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acuzațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care și-a contactat omologi din țările occidentale și a spus că Ucraina intenționează să detoneze o așa-numită bombă nucleară "murdară" - un dispozitiv cu explozibil convențional, menit să împrăștie materiale radioactive.

"Toată lumea înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat mai murdar în acest război. Și există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, iar această persoană este cea care i-a ordonat 'tovarășului' Șoigu să facă apelurile telefonice (către miniștrii occidentali, n.r.)", a spus Zelenski.

"Dacă Rusia sună și spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja lucrul respectiv", a concluzionat președintele ucrainean.

×
Subiecte în articol: bombă bombă murdară
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close