Antena 3 CNN International News Rușii își retrag administrația civilă din Herson | Temeri că Moscova va detona o "bombă murdară"

Rușii își retrag administrația civilă din Herson | Temeri că Moscova va detona o "bombă murdară"

CNN relatează că rușii își retrag administrația civilă din Herson, oraș pe care l-au capturat în primăvara acestui an, la începutul invaziei.

Rușii își retrag administrația civilă din Herson | Temeri că Moscova va detona o "bombă murdară"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Oct 2022   •   13:09

Un localnic a declarat corespondentului CNN Clarissa Ward că, în timp ce administrația rusă pleacă din oraș, mulți rezidenți au decis să rămână, în așteptarea armatei ucrainene.

"În ultimele câteva zile, rușii au plecat din oraș și au evacuat serviciile administrative, între care centrul de pașapoarte, fondurile de pensii și documentele de acolo, poliția", a spus localnicul, la adăpostul anonimatului.

Guvernatorul instalat de Rusia în Herson, Vladimir Saldo, a declarat, la rândul său, săptămâna trecută, că administrația civilă se va muta "pe partea estică a estică" a râului Nipru.

Între timp, situația rămâne relativ calmă în oraș, cu puțini oameni pe străzi. 

"Nu este panică. Cei care au dorit să plece au plecat", a precizat localnicul citat de CNN.

La Herson, vânzătorii din piețe nu mai acceptă plata în ruble

Acesta a arătat că oamenii se pregătesc pentru o potențială plecare a forțelor de ocupație iar vânzătorii din piețe nu mai primesc ruble, ci grivne ucrainene.

Localnicii rămași fac stocuri de alimente și alte produse esențiale, anticipând că va urma o perioadă dificilă.

"Este orașul nostru. Credem că trebuie să așteptăm până vine armata noastră.

Nu spun că nu ne este frică - ne este, dar am decis să rămânem. Mulți au decis să rămână și să nu se ducă în teritoriile controlate de Rusia", a concluzionat rezidentul citat de CNN.

Zelenski: "Dacă rușii vorbesc de o 'bombă murdară', înseamnă că au pregătit deja una"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acuzațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care și-a contactat omologi din țările occidentale și a spus că Ucraina intenționează să detoneze o așa-numită bombă nucleară "murdară" - un dispozitiv cu explozibil convențional, menit să împrăștie materiale radioactive..

"Toată lumea înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat mai murdar în acest război. Și există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, iar această persoană este cea care i-a ordonat 'tovarășului' Șoigu să facă apelurile telefonice (către miniștrii occidentali, n.r.)", a spus Zelenski.

"Dacă Rusia sună și spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja lucrul respectiv", a concluzionat președintele ucrainean.

Foto: clădire rezidențială distrusă în urma luptelor din regiunea Herson

×
Subiecte în articol: Herson Vladimir Saldo bombă murdară Rusia
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close