Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Culisele întâlnirii dintre Vladimir Putin cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi | General român: "Poate fi o capcană | China are un interes major"

Culisele întâlnirii dintre Vladimir Putin cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi | General român: "Poate fi o capcană | China are un interes major"

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la invazia din Ucraina. Generalii Cristian Barbu şi Mircea Mîndrescu au analizat culisele acestei întâlniri. Iată concluziile.

de Claudia Popovici    |    22 Feb 2023   •   22:47

În cadrul întâlnirii cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a confirmat că așteaptă în perioada următoare o vizită la Moscova a omologului său chinez Xi Jinping.

China a anunțat că a elaborat o propune de plan de pace în Ucraina, iar ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a reacționat spunând că așteaptă să vadă detaliile acestui plan și dacă propunerea respectă principiul integrității teritoriale a Ucrainei.

Întrebați despre aceste evenimente generalii Cristian Barbu şi Mircea Mândrescu au spus: 

Până la acest summit, între China și Rusia va trebui să trecem peste un obstacol care poate să fie chiar o capcană, și anume propunerea de pace pe care China trebuie s-o înainteze, așa cum de altfel s-a angajat în următoarele zile.

A avut o loc o discuție și cu Ucraina, are acum o discuție și cu Rusia cam pe această temă și am putea să vedem o primă propunere care dacă va fi analizată cu atenție, ne poate scoate din ideea de capcană.

Dar în același timp probabil că noi cu toții va trebui să vedem dacă nu cumva teama în această propunere pentru a fi cumva acceptată de către Ucraina și de către partenerii Ucrainei. Nu cumva acesta să fie momentul declicul care să genereze ajutor din partea Chinei pentru Rusia", a spus generalul Cristian Barbu, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Test eşuat al Rusiei cu racheta Satan II, în timpul vizitei lui Joe Biden la Kiev

China îşi urmărește și interesul, nu ține neapărat cu Rusia, ține contextual cu Rusia, dar ceea ce urmează, ceea ce urmărește, sunt interesele strategice pe care le are. Şi în acest moment este avantaju. Poziția chineză este plină de nuanțe. La un moment, dacă ne uităm în istorie, vom vedea că între cele două țări nu au fost numai lapte și miere.

Există un tratat de la Aigun, semnat pe la 1858, prin care Rusia de atunci lua Manciuria, la care China se gândește. Deci, pentru o perioadă vor merge împreună, pentru că China are nevoie de sprijinul Rusiei.

Dar cu cât înaintăm în timp, China fiind partenerul principal, Rusia fiind din ce în ce mai mica importanță, dar necesară în acest moment, pentru că ceea ce pregătește China este într-adevăr o competiție, sperăm că nu conflict cu America", a mai spus generalul Mircea Mîndrescu în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Corespondență specială Antena 3 CNN din Harkov, oraşul bombardat azi de ruşi

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close