Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mărturia polițistului care l-a prins pe Grigore Bota, temutul criminal în serie, eliberat recent din închisoare: ”El a fost victima unei tentative de omor, asta i-a declanșat un raptus”

Mărturia polițistului care l-a prins pe Grigore Bota, temutul criminal în serie, eliberat recent din închisoare: ”El a fost victima unei tentative de omor, asta i-a declanșat un raptus”

Marian Baroian, comisarul-șef de la IPJ Maramureș, care l-a prins pe Grigore Bota, cel mai de temut criminal în serie, a făcut declarații exclusive, în direct, la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2024   •   22:46

Brancardierul morții, cel mai temut criminal din istoria post-decembristă a României, a fost eliberat din spatele gratiilor. Inițial, Grigore Bota a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis 12 oameni ai străzii, dar, ulterior, judecătorii i-au redus pedeapsa la 25 de ani.

Marian Baroian, comisarul-șef de la IPJ Maramureș, cel care l-a prins pe Grigore Bota, a făcut declarații exclusive, în direct, la Antena 3 CNN. 

”Știam de vreo lună că urmează să fie eliberat la termen, după 24 de ani, deci nu 25, a fost arestat undeva în august 2000 și după 24 de ani, nici măcar întregi, că în august se împlinesc 24 de ani, este în libertate.

Foarte uimit am fost, dar trebuie să fac o precizare importantă, zic eu. Nu e vorba de 11 victime, așa cum se tot zice, e vorba de 12 victime, pentru că în anul 2001 a mai fost descoperită încă una, schelet”, a mărturisit acesta.

Marian Baroian, cel care l-a prins pe cel mai de temut asasin în serie, îl descrie ca fiind un personaj interesant și foarte organizat. 

”El a fost victima unei tentative de omor”

De asemenea, acesta spune că tocmai faptul că a fost o persoană atât de organizată a făcut ca ancheta să se desfășoare cu dificultate. 

”Un personaj foarte interesant. Îmi aduc aminte că la percheziție avea o curățenie obsesiv-compulsiv, cum ar zice maestrul Tudorel Butoi, foarte organizat, foarte structurat, își făcea treaba foarte bine, toate victimele erau lovite după urechea stângă.

Deci, atacul era decisiv, cu intenție, după care ascundea și victimele foarte bine. Un tip foarte organizat, de asta a fost și dificilă ancheta.

Bineînțeles că înțelege (n.r. diferența dintre bine și rău). Îmi aduc aminte, el cu doi ani înainte să facă faptele astea, a fost victima unei tentative de omor făcut de către o persoană declasată, ca să nu folosim alte cuvinte.

Și aia i-a declanșat un raptus care l-a pus în situația aia, adică și-a declanșat ura față de persoanele de genul ăsta.

Eu îmi aduc aminte că a fost condamnat pe viață. I s-au probat doar trei fapte, la celelalte fapte, la multe dintre ele care erau doar schelet, nu li s-a putut proba că moartea a fost violentă și din cauza concluziilor medico-legale, care îl favorizau, nu a fost condamnat pentru toate crimele, însă, fiind toate în același perimetru, i s-au atribuit lui.

Pe recursul compensatoriu a beneficiat de această transformare a pedepsei închisorii pe viață, în 25 de ani.

Și, având aceste zile de câștig, el a fost de trei sau patru ori în comisie la eliberare condiționată și a fost refuzat de către instanță”, a mai completat comisarul-șef Marian Baroian.

Modul în care acționa cel mai de temut criminal în serie

”Întâi îi ataca, decisiv, în timp ce victimele erau culcate, adormite. Deci, el întâi îi ataca și în timp ce trăgeau să moară, atunci el comitea actele sexuale.

Abia după a cincea victimă mi-am dat seama că e vorba de un criminal în serie, două dintre cazuri au fost la gară, din cele 12 crime, eu am participat la cercetarea a zece dintre ele, precum și la reconstituiri.

El a fost prins de către echipa operativă, la gară, în timp ce acosta o persoană, dar multe dintre victime au fost descoperite în stadiu de schelet”, a mărturisit comisarul-șef Marian Baroian, în direct, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close