Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ministrul Finanţelor, detalii din spatele încercării de a naţionaliza banii românilor din Pilonul II de pensii : "Este soră cu nebunia"

Ministrul Finanţelor, detalii din spatele încercării de a naţionaliza banii românilor din Pilonul II de pensii : "Este soră cu nebunia"

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a vorbit la Antena 3 CNN despre amendamentul propus de un secretar de stat în Ministerul Finanţelor care vizează banii românilor din Pilonul II de pensii. Iată care ar fi miza şi cine ar avea de câştigat!

Ministrul Finanţelor, detalii din spatele încercării de a naţionaliza banii românilor din Pilonul II de pensii : "Este soră cu nebunia"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    26 Sep 2023   •   21:33

A fost scandal azi în coaliţie înainte de asumarea răspunderii Guvernului pentru pachetul de măsuri fiscale. Mai exact, a început să circule o hârtie cu așa zise amendamente aduse proiectului guvernamental, printre care figura și unul care ar fi desființat Pilonul II de pensii private. 

Acest amendament ar fi fost propus de secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor din partea PSD, Daniela Pescaru, care viza o naționalizare oarecum mascată a Pilonului II de Pensii. Mai exact, în cadrul amendamentului 7 se dă posibilitatea românilor de a cotiza sau nu la acest sistem de pensii.

Pe scurt, în cazul în care nu se mai cotizează sistemul poate fi propus pentru naționalizare, punând însă în pericol cei 8,2 milioane de români care au participat până acum.

Amendamentul nu a fost asumat nici de PSD sau PNL care au refuzat în bloc această idee. Şi Marcel Boloș a fost chestionat de colegii de la PNL și a negat că ar avea cunoștință de așa ceva.

De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că subiectul desființării pensiilor private nu a fost discutat în Coaliție și că nu există pe lista de subiecte luate în calcul de Guvern. 

Ministrul Finanţelor, despre naționalizarea Pilonului II de pensii : "Este soră cu nebunia" 

Întrebat când a aflat despre introducerea acestui amendament, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a spus:

"Astăzi am aflat şi având în vedere atribuțiile pe care le are un secretar de stat nu ştiu cum au ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma se pare cerută pentru amendamente, nu cred în această formă este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân.

În fondul de pensii private sunt 103 miliare de lei care sunt şi discutăm de un număr de 8.2 milioane de oameni. Sunt nişte decizii pe care nu trebuie să le discutăm.

Acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii. Eu nu ştiu să fi ajuns în comisii", a spus Marcel Boloș, ministrul Finanţelor la Antena 3 CNN. 

Ministrul Finanţelor, despre Daniela Pescaru: "Un profesionist de bună credință şi cu valori morale foarte corecte"

Referitor la secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor din partea PSD, Daniela Pescaru, care a propus acest amendament, ministrul Boloş a spus:

"Este un profesionist foarte bun pe care îl are ministerul şi eu îl ştiu un profesionist de bună credință şi cu valori morale foarte corecte...Nu cunosc detaliile întregii povesti şi nici nu vreau să le cunosc pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuție şi în aplicare.

Aici discutăm de active nete de 100 de miliarde de lei şi nu s-a pus în discuție. Este jenant să o întreb eu (n.r Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor) de astfel de lucruri care sunt de acţiuni individuale. Nu pot eu să o demit, este de atributul domnului ministru", a mai spus Marcel Boloș, ministrul Finanţelor la Antena 3 CNN. 

"Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect"

Întrebat de la cine ar fi putut veni cu o asemenea idee, ministrul Boloş a spus:

"Nu face parte din structurile politice. Prefer ca acest subiect să nu-l aprofundez pentru interesele ţării noastre. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uita la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu", a mai adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor. 

 

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close