Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Revoltător: Românii beau apă cu porția, statul român vinde apă în Ungaria

Revoltător: Românii beau apă cu porția, statul român vinde apă în Ungaria

O situație revoltătoare, care se repetă în mod paradoxal de ani de zile, a revenit în actualitate în aceste zile. Romania exportă apă pentru irigatii în Ungaria. Asta în timp ce culturile noastre se usucă pe câmpuri.

Revoltător: Românii beau apă cu porția, statul român vinde apă în Ungaria
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    06 Iul 2022   •   22:03

Statul ungar a înțeles că fără un sistem de irigații culturile nu au nicio șansă, și aduc apă din Romania. Apa este pompată și transportată cât este nevoie, cu grijă să nu se risipească niciun strop.

Vecinii plătesc apa din România și fac agricultură cum știu mai bine. Nu este și cazul nostru. La noi, culturile stau la mila naturii. Fermierii spun că se confruntă cu o situație disperată.

Este un pur paradox românesc: în timp ce fermierii noștri pierd sute mii de euro din cauza secetei, țara vecină, Ungaria, își irigă câmpurile cu apă importată din România, mai exact din Mureș, dincolo de graniță. Fermierii au sisteme de irigații ultraperformante, cu apă asigurată de la zeci de kilometri distanță, de la noi.

"Sută la sută, cultura va fi calamitată nou anul acesta nu, nu vom avea porumb. Vecinii în schimb, vor avea", se plânge un fermier român.

În timp ce fermierii români își numără ani de an pierderile, în Ungaria, culturile înfloresc. Au sisteme de irigații cu apă adusă din Mureș.

Contractul e vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către partea magiară este de 1.500.000 de metri cubi.

La presiunea fermierilor, Ministerul Agriculturii a alocat o sumă importantă pentru refacerea sistemului de irigații, însă banii au venit mult prea târziu pentru a putea salva culturile din acest an sau din următorii ani.

Luna trecută, conducerea Ministerul Agriculturii analiza posibilitatea restructurării sistemului național de irigații. Reprezentanții sindicatelor susțineau atunci că inițiativa ar putea lăsa instituția fără angajați, iar pe fermierii fără apă.

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu a semnat la sfârșitul lunii mai  un ordin prin care s-a constituit o comisie ce trebuia să pună la punct reorganizarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Aceasta are în administrare sistemul național de irigații din România.

×
Subiecte în articol: apa irigatii Ungaria
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close