Antena 3 CNN Externe "10 mii de morți din 50.000 de recrutați!" | Evgheni Prigojin recunoaște pierderile uriașe la Bahmut | Același bilanț a fost estimat de SUA

"10 mii de morți din 50.000 de recrutați!" | Evgheni Prigojin recunoaște pierderile uriașe la Bahmut | Același bilanț a fost estimat de SUA

Aproximativ 10.000 din cei 50.000 de deținuți recrutați în închisorile rusești de grupul paramilitar Wagner au fost uciși în Ucraina, în prima linie a bătăliei sângeroase de la Bahmut.

"10 mii de morți din 50.000 de recrutați!" | Evgheni Prigojin recunoaște pierderile uriașe la Bahmut | Același bilanț a fost estimat de SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   17:47

Recunoașterea vine chiar de la șeful și fondatorul grupului, Evgheni Prigojin (foto), citat de presa internațională.

"Am selectat 50.000 de deținuți, dintre care aproximativ 20% au fost uciși", a declarat el într-un interviu publicat de bloggerul pro-Kremlin Konstantin Dolgov.

Un bilanț similar a fost estimat de oficialii americani, conform presei internaționale.

Citește și: "Ar putea avea soarta orașelor Lîman și Herson" | Ce urmează pentru Rusia după Bahmut

Prigojin a mai confirmat că luptătorii săi profesioniști - alții decât cei recrutați dintre pușcăriași - au murit în luptă într-o proporție similară, dar nu a spus în mod exact care este numărul lor.

Potrivit acestuia, pierderile înregistrate de Ucraina ar fi mult mai mari.

Wagner a înregistrat "de trei ori mai puțini morți şi aproximativ jumătate din numărul de răniți", în comparație cu trupele ucrainene, susține Prigojin.

Presa internațională notează că este prima dată când șeful Wagner vorbește deschis despre amploarea pierderilor sale, în timp ce oficialii de la Moscova fac tot posibilul pentru a păstra secret numărul de morți și răniți.

Cel mai recent bilanț oficial al armatei ruse datează din septembrie 2022 și acreditează versiunea că, până la momentul respectiv, Moscova a înregistrat doar 5.900 de soldați morți pe front.

Pe de altă parte, o scurgere recentă de documente clasificate americane estima pierderile rusești la data de 1 martie 2023 între 35.500 şi 43.500 de militari, comparativ cu 16.000 până la 17.500 de partea Ucrainei.

Prigojin promite că retrage mercenarii Wagner din Bahmut până pe 1 iunie

Însă aceste date sunt imposibil de verificat.

Anul trecut, Evgheni Prigojin, care a stat, el însuși, la  închisoare în timpul perioadei sovietice, a făcut recrutări în penitenciarele din Rusia, promițând deținuților că pedepsele le vor fi șterse dacă vor supraviețui luptelor.

Kievul a menționat că, pe parcursul asaltului rusesc de la Bahmut, unitățile Wagner compuse din foști deținuți au lansat atacuri aproape sinucigaşe asupra liniilor defensive ucrainene şi au fost doborâte în număr mare.

În ultimul weekend, grupul Wagner şi armata rusă au susținut că au cucerit complet orașul Bahmut, lucru pe care Kievul îl neagă.

Evgheni Prigojin a dat asigurări că trupele sale se vor retrage din oraș până la 1 iunie și își vor transfera pozițiile către armata regulată a Rusiei.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close