Antena 3 CNN Externe Acord militar şi nuclear semnat la New Delhi între India şi Rusia

Acord militar şi nuclear semnat la New Delhi între India şi Rusia

Acord militar şi nuclear semnat la New Delhi între India şi Rusia
05 Dec 2008   •   23:03

Rusia şi India au semnat vineri un acord militar şi unul nuclear. Acestea au fost doar două dintre cele zece înţelegeri semnate la New Delhi de preşedintele rus şi premierul indian.
Rusia şi India s-au pus de acord să construiască patru reactoare nucleare în sudul Indiei şi au semnat un acord de cooperare în vederea unei misiuni spaţiale cu echipaj uman. Cea mai importantă pentru Moscova rămâne însă înţelegerea din sectorul energetic.
"Aşa cum am spus, cooperarea în sectorul energetic continuă să fie prioritatea noastră indiscutabilă. În acest context, bineînţeles, şi cooperarea în sectorul energiei nucleare este extrem de importantă şi foarte productivă" a declarat preşedintele rus, Dimitri Medvedev.
În cursul discuţiilor cu Medvedev, premierul indian s-a referit şi la atentatele de săptămâna trecută. Oficialul spune că atacatorii care au făcut aproape 300 de victime în atentatele de la Mumbai au venit din străinătate. Premierul a atacat indirect Pakistanul, şi a precizat că aşteaptă ca Islamabadul să ia măsuri pentru pedepsirea celor vinovaţi.
"Teritoriul unui stat vecin a fost folosit pentru comiterea acestei infracţiuni şi, prin urmare, cei care au pus la cale aceste fapte trebuie traşi la răspundere. Aşteptăm să se ia măsuri." a declarat Manmohan Singh, premierul indian.
Liderii celor două ţări au semnat o înţelegere şi în domeniul militar. India vrea să colaboreze cu Rusia pentru a cincea generaţie a avionului de vânătoare Suhoi şi s-a angajat să cumpere 80 de elicoptere militare ruseşti. Colaborarea militară dintre cele două ţări datează încă de pe vremea Războiului Rece.
Antena 3

×
Subiecte în articol: India Rusia acord nuclear New Delhi
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close