Antena 3 CNN Externe Alertă! Rezervele naturale pentru 2008 s-au terminat pe 23 septembrie

Alertă! Rezervele naturale pentru 2008 s-au terminat pe 23 septembrie

Alertă! Rezervele naturale pentru 2008 s-au terminat pe 23 septembrie
25 Sep 2008   •   23:19

Într-o lume a tehnologiei şi a vitezei, dominată de consum şi irosire, tendinţa generală este de a considera resursele naturale ca pe un bun ce nu se poate epuiza, ca pe ceva sigur. Este adevărat că liderii marilor puteri mondiale precum şi oamenii de ştiinţă au început să tragă semnale de alarmă în această privinţă, însă omul de rând tinde să nu conştientizeze cam cât de aproape suntem de „fundul sacului”.

Potrivit unui raport întocmit de Global Footprint Network, o organizaţie care se ocupă cu studiul resurselor naturale şi a consumului lor, resursele naturale disponibile pentru anul 2008, s-au terminat...alaltăieri. Pe 23 septembrie, umanitatea a consumat toate resursele pe care natura le-a produs pentru 2008.

Întocmai ca orice companie, natura are un „buget” al resurselor- poate produce o cantitate limitată de resurse în fiecare an. Problema este că cererea umanităţii a depăşit de mult oferta. Încă din anii '80, omenirea a intrat ăntr-o cursă infernală contra naturii, folosind resurse mai repede decât acestea pot fi generate şi poluând atmosfera cu mai mult carbon decât poate fi reabsorbit.

La nivel global, avem nevoie în prezent de capacitatea biologică a „unei planete şi jumătate”, potrivit Global Footprint Network.   În fiecare an, organizaţia calculează nevoile umanităţii în raport cu resursele naturale şi le compară cu capacitatea biologică a planetei de a le oferi.

„De acum până la sfârşitul anului, vom intra în rezervele ecologice, împrumutând resurse din viitor” a declarat Dr. Mathis Wackernagel, director executiv la Global Footprint Network.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: resurse naturale
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close