Antena 3 CNN Externe Alertă teroristă la cel mai înalt nivel în Marea Britanie. Un atac e iminent

Alertă teroristă la cel mai înalt nivel în Marea Britanie. Un atac e iminent

Alertă teroristă la cel mai înalt nivel în Marea Britanie. Un atac e iminent
15 Sep 2017   •   22:46

Panică totală în Marea Britanie, după incidentul terorist dintr-un metrou londonez. Autoritățile au decis să ridice alerta teroristă la cel mai înalt nivel, de la sever la critic, ceea ce înseamnă că un atac este iminent. Anunțul a fost făcut vineri seara de premierul britanic, Theresa May.

Critici dure pentru Trump

Premierul britanic Theresa May a denunţat vineri speculaţiile "neavenite" ale preşedintelui american Donald Trump, care a afirmat pe Twitter că autorii atentatului din metroul londonez erau cunoscuţi de poliţie, relatează AFP, dpa şi Reuters. 

"Consider că nu ajută cu nimic ca cineva să facă speculaţii despre o anchetă în desfăşurare", a declarat şefa guvernului, în declaraţii televizate după atentatul de la metrou, soldat cu 22 de răniţi, majoritatea suferind arsuri în urma exploziei unui dispozitiv artizanal. 

Autorii atacurilor de acest fel "sunt oameni bolnavi şi demenţi care se află în atenţia Scotland Yard", a scris mai devreme liderul de la Casa Albă, comentând atentatul. 

Theresa May a precizat, în declaraţiile făcute după reuniunea de urgenţă a cabinetului, că poliţia şi serviciile de securitate britanice fac tot posibilul pentru a-i identifica pe cei responsabili de acest "atac laş", care era menit să provoace "pagube enorme". Ea a menţionat că va fi majorat numărul ofiţerilor din metroul londonez, dar că nivelul de alertă teroristă din ţară va rămâne cel actual, şi anume "ridicat", ceea ce înseamnă că un atac este "foarte posibil". 

Şefa guvernului a mai subliniat că autorităţile trebuie să ia măsuri în faţa extremismului şi a urii care incită la acte teroriste şi că se vor face demersuri pe lângă companiile de internet pentru eliminarea conţinutului extremist.

18 răniți în urma unei bombe

Poliţia britanică a anunţat că în explozia de vineri de la metroul londonez a fost folosită o bombă, relatează Reuters. 

Cel puţin 18 persoane au fost rănite în explozia despre care poliţia a spus că a fost un 'incident terorist'. 

"Putem evalua că a fost vorba de detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat", a spus şeful serviciului de contraterorism al Marii Britanii, Mark Rowley. 

Poliţia londoneză este sprijinită de serviciul britanic de informaţii MI5, a mai declarat el. 

Pe de altă parte, premierul britanic Theresa May va prezida vineri o reuniune a comitetului de urgenţă Cobra. 'Gândurile mele sunt alături de cei care au fost răniţi în Parsons Green şi faţă de serviciile de urgenţă care o dată în plus răspund rapid şi cu curaj în faţa unui incident terorist suspect', a spus May într-o declaraţie de presă citată de EFE. Comitetul Cobra - format din principalii miniştri - se reuneşte în caz de atentat terorist sau de incident grav. 

Mai mulţi călători au suferit arsuri la nivelul feţei într-o explozie produsă vineri dimineaţă într-o garnitură de metrou în sud-vestul Londrei, iar alte câteva persoane au fost rănite în panica ce a urmat incidentului. Conform autorităţilor, 18 persoane au fost spitalizate

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: alerta terorista Marea Britanie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close