Antena 3 CNN Externe Analiză Stratfor: Discursul lui Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei

Analiză Stratfor: Discursul lui Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei

Analiză Stratfor: Discursul lui Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei
27 Oct 2009   •   14:47

Discursul lui Joe Biden în România a fost o provocare directă la adresa Rusiei. Aprecierea aparţine agenţiei de analiză Stratfor. Biden a cerut vecinilor Rusiei să ajute statele foste sovietice să îndepărteze de la putere sistemele autoritare şi să rămână independente.

Agenţia de analiză Stratfor scrie că discursul vicepreşedintelui american a fost scris nu ca o declaraţie a lui Biden, ci ca o expresie a politicii administraţiei Barack Obama. În România, Biden a lansat o provocare Rusiei pentru că a cerut vecinilor fostei Uniuni Sovietice să ajute la îndepărtarea de la putere a sistemelor autoritare astfel ca statele ex-sovietice să rămână independente.


"Avem speranţa că vecinii României, incluzând Moldova, vor continua drumul spre democratizare şi reformă economică şi că vor fi integraţi în organizaţiile euroatlantice atunci când vor fi pregătiţi. De aceea, aşa cum aţi subliniat, participăm la sprijinirea, şi, sperăm, stabilizarea economică a Moldovei", a declarat atunci Biden.

Vicepreşedintele american a atins astfel cea mai importantă temere a Rusiei, şi anume că Occidentul va ajunge până la graniţa sa de vest şi chiar înăuntrul ţării. Stratfor scrie că de această dată, Statele Unite nu se angajează să facă doar acest lucru, ci au cerut şi ţărilor din Europa Centrală să li se alăture.

Joe Biden a mai sugerat prin discursul său în România, că Washingtonul nu este pregătit să accepte dominaţia Rusiei în spaţiul fostei Uniuni Sovietice.

Specialiştii agenţiei Stratfor spun că Rusia pare din nou să reprezinte o provocare majoră pentru interesele naţionale americane prin faptul că Moscova încearcă să revină ca mare putere.

Ei dau ca exemplu războaiele din Afganistan şi Irak şi spun că acestea împiedică Washingtonul să se concentreze pe contracararea planurilor Moscovei de a redeveni o mare putere mondială. Kremlinul a înţeles foarte bine acest lucru şi a făcut în aşa fel încât să îi ţină pe americani cât mai ocupaţi cu altceva, în special prin sprijinirea Iranului.


Antena 3






×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close