Antena 3 CNN Externe Președintele Poloniei blochează prin veto o lege importantă vizând mass-media, după criticile SUA și ale Uniunii Europene

Președintele Poloniei blochează prin veto o lege importantă vizând mass-media, după criticile SUA și ale Uniunii Europene

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a blocat promulgarea unei legi controversate în domeniul funcționării companiilor mass-media, transmite presa europeană.

Președintele Poloniei blochează prin veto o lege importantă vizând mass-media, după criticile SUA și ale Uniunii Europene
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2021   •   16:54

Decizia lui Duda vine pe fondul protestelor generate de tentativele guvernului conservator de a limita activitatea unui post de televiziune critic puterii de la Varșovia.

Între reacții, se evidențiază cele din Uniunea Europeană și din Statele Unite.

"Am utilizat dreptul de veto", a declarat, luni, președintele polonez.

"Oamenii cu care am vorbit sunt preocupați de această situație, au adus diverse argumente, au evocat nevoia de pace şi stabilitate. Nu avem nevoie de un nou conflict, de noi probleme, avem deja destule", a precizat el.

Proiectul de lege, adoptat pe 17 decembrie de Parlamentul de la Varșovia la inițiativa formațiunii de guvernământ Lege şi Justiție (PiS), interzice companiilor media din afara Spațiului Economic European să dețină pachete majoritare de acțiuni în Polonia.

Guvernul conservator de la Varșovia susține că legea vizează contracararea tentativelor de ingerințe externe, în special din Rusia.

Însă criticii textului legislativ spun că acesta vizează postul TVN24, deținut de compania americană Discovery.

Bix Aliu, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Polonia, i-a cerut lui Andrzej Duda să respingă proiectul de lege, subliniind că Washington este "extrem de dezamăgit" de această inițiativă legislativă.

"Proiectul de lege generează riscuri grave pentru libertatea și pluralismul presei din Polonia", a atras atenția, la rândul său, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: Andrzej Duda TVN24 mass-media
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close