Antena 3 CNN Externe Armata SUA ar putea sta în Irak un deceniu

Armata SUA ar putea sta în Irak un deceniu

Armata SUA ar putea sta în Irak un deceniu
Sursa foto: armata SUA
28 Mai 2009   •   12:11

Pentagonul este pregătit ca forţele sale să rămână în Irak timp de un deceniu, în pofida unui acord între Washington şi Bagdad conform căruia trupele americane ar trebui să ajungă acasă în 2012, a anunţat şeful de stat major al armatei.

Cu lumea care este în continuare ?periculoasă şi imprevizibilă?, generalul George Casey declara că Pentagonul ar trebui să planifice operaţiuni extinse de securitate şi luptă, cu desfăşurarea a 50.000 de soldaţi în Irak şi Afganistan, pentru o perioadă mult mai lungă decât cea avută în vedere acum.
?Tendinţele globale împing în direcţia greşită. Acestea vor schimba fundamental modul cum funcţionează armata?, declara Casey.

Subliniind că el nu este politician, militarul a subliniat că nu vrea să contrazică politica administraţiei Obama, ci să pregătească armata pentru posibilitatea unei desfăşurări mai lungi.
Preşedintele american Barack Obama doreşte să aducă acasă trupele din Irak în 2010, iar un acord cu Irakul prevede ca toţi militarii americani să plece până în 2012.
Deşi câţiva oficiali americani au sugerat că misiunea din Irak cere o prelungire, acordul dintre cele două state ar trebui amendat în acest sens.
SUA are acum circa 139.000 de soldaţi în Irak şi 52.000 în Afganistan.

Calculele sale despre desfăşurare de forţe sunt legate de tentativele sale de a uşura presiunea pe armată din cauza calendarului de desfăşurare ce ?va pune armata în genunchi?.
Scopul este ca rotaţia să fie de un an pe câmpul de luptă, doi ani în afară pentru trupele regulate şi unul cu trei ani pentru rezervişti. Actualul sistem de un an cu un an l-a calificat a fi de nesusţinut.
De asemenea, el a cerut atenţie la ce active sunt desfăşurate în Afganistan. El a atenţionat că ?orice pui acolo va fi pentru un deceniu?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close