Antena 3 CNN Externe Ce fel de arme chimice ar putea folosi Rusia. Răspunsul unui expert în arme chimice, fost comandant în cadrul NATO

Ce fel de arme chimice ar putea folosi Rusia. Răspunsul unui expert în arme chimice, fost comandant în cadrul NATO

Rusia este una dintre cele 193 de țări care au semnat un tratat internațional care interzice producția, stocarea și utilizarea armelor chimice, iar Moscova neagă că deține sau folosește astfel de arme.

Ce fel de arme chimice ar putea folosi Rusia. Răspunsul unui expert în arme chimice, fost comandant în cadrul NATO
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    25 Mar 2022   •   21:29

Cu toate acestea, agenții ruși au folosit un agent nervos mortal, novichok,  în 2020, când au încercat să-l otrăvească pe liderul opoziției Alexei Navalni.

Liderii occidentali au devenit îngrijorați de faptul că eșecul Rusiei de a obține o victorie rapidă în Ucraina i-ar putea determina pe oficialii de la Kremlin să ia în considerare folosirea unor arme mult mai periculoase.

Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Grupului Operativ Comun Combinat pentru Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară al NATO, susține, într-un interviu pentru The Guardian, că Federația Rusă ar putea folosi două căi de atac: un atac cu clor sau amoniac, pe care Kremlinul ar putea încerca să-l mascheze ca pe un accident industrial, și utilizarea armelor chimice special concepute pentru a ucide, cum ar fi sarin, care a fost folosit în Siria în 2017, sau novichok.

„În primă instanță, nu sunt sigur că ar exista un răspuns militar din partea Nato – mai degrabă aliații ar dori probabil să furnizeze Ucrainei arme mai multe și mai bune și informații suplimentare, dacă vor putea. Dar dacă Rusia ar folosi agenți concepuți special pentru război, NATO ar trebui probabil să răspundă militar așa cum au făcut-o în Siria", a declarat de Bretton-Gordon.

Președintele Joe Biden a declarat joi că NATO va răspunde imediat dacă Rusia folosește arme de distrugere în masă în Ucraina. „Vom răspunde dacă va folosi arme chimice sau biologice”, a spus Biden, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. „Natura răspunsului depinde de natura armelor folosite.”, a precizat președintele SUA.

 

×
Subiecte în articol: Rusia arme chimice Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close